A+ A A-

Održana 142. sjednica Savjeta Muftijstva zeničkog

U četvrtak 23. novembra 2017. godine u Uredu muftije zeničkog održana je 142. redovna sjednica Savjeta Muftijstva zeničkog kojom je predsjedavao muftija zenički doc. dr. Ejub ef. Dautović.

24 11 2017 06 savjet sjednica zenica

Na sjednici, kojoj su prisustvovali glavni imami medžlisa Islamske zajednice Muftiluka zeničkog, razmatrana su pitanja mektebske nastave i vjeronauke u mektebskoj/školskoj 2017/2018. godini, razmatrani su i usvojeni izvještaji o akciji prikupljanja zekata na poljoprivredne proizvode, razmatrana su i pitanja priprema za obilježavanje 12. rebiu-l-evvela, priprema za održavanje sastanaka muftije zeničkog sa predsjednicima džematskih odbora i održavanje redovnih godišnjih skupština medžlisa, izvještaji o pojedincima i organizacijama koji djeluju izvan struktura Islamske zajednice, kao i ostala aktualna pitanja iz domena rada Muftijstva zeničkog.

Konstatovano je da se nastava u mektebima i Islamskoj vjeronauci odvija bez većih poteškoća i u skladu sa propisanim nastavnim planovima i programima.

Savjet je donio odluku da se na kraju prvog polugodišta organizira susret sa svim vjeroučiteljima Muftiluka zeničkog, na kojem bi bila razmatrana pitanja u vezi sa nastavnim predmetom Islamska vjeronauka i statusom vjeroučitelja.

 Na sjednici je konstatovano da možemo biti zadovoljni sa rezultatima akcije prikupljanja zekata na poljoprivredne proizvode, u kojoj je na području Muftiluka zeničkog prikupljeno 34 tone proizvoda.

Također, savjet je usvojio zaključke kojim su definirane aktivnosti u okviru obilježavanja 12. rebiu-l-evvela, kao i zaključke u vezi sa organiziranjem sastanaka muftije zeničkog sa predsjednicima džematskih odbora koji će biti realizirani u mjesecu decembru tekuće godine i organiziranjem redovnih godišnjih skupština medžlisa u mjesecu februaru 2018. godine.