Promo banner

A+ A A-

U ponedjeljak počinje manifestacija "Selam, ja Resulallah“

17 11 2017 02 selam ja resulallahTradicionalnim programom na platou ispred sarajevske Baščaršijske džamije, u ponedjeljak, 20. novembra, zvanično će biti otvorena ovogodišnja vjerska manifestacija "Selam, ja Resulallah - Dani o Allahovom poslaniku", u čast rođenja posljednjeg Božijeg poslanika, Muhammeda a.s.

Manifestacija koju tradicionalno već 13. godinu organizuje Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo, trajat će do 15. decembra 2017. godine, te će kroz 26 dana punuditi 34 različita sadržaja na raznim lokacijama u Sarajevu i šire.

Cilj manifestacije je da se kroz mevludske svečanosti, večeri ilahija, izložbe i predavanja promovišu univerzalne vrijednosti iz života i prakse Poslanika Muhammeda a.s. Ovogodišnji program manifestacije realizirati će 250 učesnika, među kojima su eminentni stručnjaci iz vjerskih, kulturnih i drušvenih oblasti.

Manifestacija kao plod ljubavi prema Poslaniku Muhammedu a.s.

Glavni imam MIZ Sarajevo Ferid ef. Dautović u razgovoru za AA govorio je o značaju ove manifestacije, naglasivši kako je ona plod ljubavi prema Poslaniku Muhammedu a.s. i vjeru uopće.

Dautović je dodao kako je cilj manifestacije pokazati muslimanima, ali i svim građanima Sarajeva, ko je bio Poslanik Muhammed a.s., kakva je bila njegova uloga u prenošenju Božije poruke Kur'ana, odnosno kakva je njegova uloga i uticaj na živote ljudi danas.

"U 13. godini ove naše manifestacije želimo naglasiti naš ljubav prema Poslaniku Muhammedu a.s., ali isto tako da Poslanika predstavimo i drugima. To je bila naša želja od samog početka. U toj želji pokušavali smo na različite načine, kroz vjerske, naše tradicionalne programe, da našim vjernicima pomognemo kako bi ojačali i obnovili svoje znanje, te ojačali svoju ljubav prema Poslaniku Muhammuedu a.s. Čini mi se da u tome i uspjevamo", smatra Dautović.

Dodao je također, kako je cilj MIZ Sarajevo bio približiti Poslanika drugima i kroz neke kulturne sadržaje, a da to ne bude samo u okviru džamijskog prostora.

Očekuje se 250.000 posjetilaca

Istakao je također, kako jako su zadovoljni dosadašnjim odzivom građana programima manifestacije. Inače, ove godine se očekuje da će sveukupan program maniestacije posjetiti oko 250.000 ljudi.

"Ono što je također, značajno jeste da je manifestacija prilagođena za svu populaciju. Bez obzira na starosnu dob, svako sebe može pronaći u ovoj manifestaciji. Naše programske aktivnosti smo prilagodili svima", istakao je Dautović.

Kada je riječ o ovogodišnjem programu manifestacije "Selam, ja Resulallah", može se izdvojiti ciklus predavanja koja će držati dr. Rešid Hafizović, akademik Ferid Muhić, dr. Nusret Isanović i dr. Mefail Hizli, izložba Mi’radžnama, koja je do sada postavljena samo u Medini, promocija karte Zaboravljeno naslijeđe islamske civilizacije, promocije knjiga, omladinska druženja sa hafizom Sulejmanom Bugarijem, Amarom Bašićem, Fatom Orlović, večer sa Emirom Hadžihafizbegovićem, te niz drugih sadržaja.

Manifestacija će biti zatvorena tradicionalnom Večeri ilahija i kasida, koja će biti održana u petak, 15. decembra, u Domu mladih u Sarajevu.

Poslanik Muhammed a.s. rođen je u ponedjeljak, u zoru, 20. aprila 571. godine po gregorijanskom kalandaru, što odgovara 12. rebi-ul-evvelu islamskog kalendara, a ovaj, za muslimane jedan od najznačajnijih datuma, obilježava se širom islamskog svijeta.

Abdullah, otac Poslanika Muhammeda, umro je dok je on još bio u utrobi majke Amine, a majka mu je preminula kada je napunio šest godina. Prve četiri godine Poslanik Muhammed provodi u plemenu Benu Sa'd kod dojilje Halime, koja je ujedno njegova druga majka, majka po mlijeku.

Nakon Aminine smrti, brigu o njemu preuzima djed Abdu-l-Mutalib, koji nakon dvije godine umire, a potom ga preuzima njegov amidža Ebu Talib, kod kojeg živi sve do ženidbe.

Program ovogodišnje manifestacije možete pronaći ovdje.

(AA)