Promo banner

A+ A A-

Članovi Mreže mladih Muftijstva sarajevskog očistili zgarište Ljubovića džamije u Fatnici kod Bileće

Na prijedlog Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH, članovi Mreže mladih Novi Grad i Hadžići su 11. novembra 2017. godine realizirali akciju čišćenja u ratu porušene Ljubovića džamije u Fatnici kod Bileće. Bila je to zajednička akcija Muftijstva mostarskog i Muftijstva sarajevskog a koja je spojila mlade iz Mostara i mlade iz sarajevskih općina Novi Grad i Hadžići.

Mjesto Fatnica  smješteno je na magistralnom putu između Bileće i Stoca, na sjeveroistočnim dijelovima velikog kraškog polja, koje je po Fatnici i dobilo ime. Ovo većinsko muslimansko selo, koje je prošlo kroz strašna razaranja tokom posljednje agresije, od brojnih islamskih tragova, ostali su samo džamijski zidovi, koji su zarasli u korov i bršljan. Pretpostavlja se da su džamiju u Fatnici sagradili Ljubovići, koji su se u šesnaestom stoljeću iz Nevesinja doselili u Fatnicu.

Akcija čišćenja džamije u Fatnici jedna od brojnih akcija Mreže mladih u 2017. godini. Međutim, ovu akciju u Fatnici mladi će posebno pamtiti i biti ponosni jer su kroz jednodnevno druženje i izlet učinili jedno vrijedno i plemenito djelo.

Vrijednost i korist ove akcija ogleda se i u tome što su gotovo svi omladinci, koji su iz Sarajeva došli u Fatnicu, po prvi put posjetili područje Istočne Hercegovine, zatim da su se izravno upoznali s neizmjernim i bogatim kulturno-historijskim naslijeđem Bošnjaka u ovom području, te da se u konačni, svaki od njih, čvrsto povezao s ovim prostorom, kojem će se uz Božiju pomoć cijeli život vraćati i o svim tim džamijama iskreno i vrijedno brinuti.

(www.muftijstvosarajevsko.ba

  • 0101