A+ A A-

Predstavnici Vojnog muftijstva na 2. Međunarodnoj konferenciji vojnih imama

U ponedjeljak, 06. novembra 2017. godine, ceremonijom svečanog otvaranja, počela je 2. Međunarodna konferencija vojnih imama koja će trajati do 09. novembra.

Centralna tema u Planu rada 2. konferencije je „Uloga imamske službe u vojsci“. U radu Konferencije, ispred Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine – Vojnog muftijstva, učešće su uzeli: Vojni muftija, Hadis-ef. Pašalić i Stručni savjetnik vojnog muftije, Muhamed ef. Okić. Na Konferenciji učestvuje 30 predstavnika imamske službe u vojsci iz 8 zemalja.

Na samom početku Konferencije, u svome uvodnom obraćanju, Vojni muftija se zahvalio domaćinu na organizaciji ove Konferencije, te predložio organizacionom odboru da naredna konferencija, 2019. godine, bude održana u Bosni i Hercegovini, kada će se obilježiti i 20 godina od uspostave Vojnog muftijstva. Ovaj prijedlog je podržan i prihvaćen. Tokom boravka u Francuskoj, delegacija Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine će iskoristit priliku da, sa pripadnicima imamske službe u vojskama drugih zemalja, razmijeni svoja dosadašnja iskustva u okviru zadate teme ali i da prikupi nova saznanja korisna za djelovanje u budućem radu. Planom Konferencije predviđeno je da ista bude zatvorena svečanom ceremonijom, u četvrtak, 09. novembra u poslijepodnevnim satima.

  • 11