A+ A A-

Muftijstvo sarajevsko: Nastavljen rad na projektu „Snaga porodice“

Muftijstvo sarajevsko i World Vision su u proteklih godinu dana radili na pripremi projekta "Snaga porodice".

08 11 2017 01 seminar snaga sarajevo

Cilj   projekta   je  osnaživanje   porodice   i braka, promoviranje i jačanje njihovih vrijednosti, a u svrhu skretanja pažnje i prevazilaženja   problema   i   kriza   s   kojima   su   suočene   ove   dvije   važne institucije.

S tim ciljem je u martu održan set radionica u Fojnici, na kojima je testu   bio   podvrgnut   materijal,   metodologija   i   sami   realizatori   radionica.

Nakon uspješnog seminara u Fojnici,  održan je i  seminar u  Sarajevu 3-5. novembra 2017. na kojem su polaznici bili predstavnici medžlisa Muftijstva sarajevskog  delegirani od glavnih imama. Oni su bili učesnici radionica, ali su imali i edukaciju o radioničarskom načinu rada. Cilj Muftijstva sarajevskog je da educira realizatore radionica i da rad sa porodicama postane redovna aktivnost   medžlisa.   Ciljne   skupine   sa   kojima   će   se   raditi   radionice   su supružnici,   roditelji,   kao   i   mladići   i   djevojke   koji   planiraju   brak.   Ciljnim grupama će biti pružena podrška u pripremi i građenju porodice kao sigurnog okruženja,   punog ljubavi   za   dobrobit  i  zaštitu   svih  njenih   članova  kao  i odgoja   djece.   Radionice   na   poseban   način   tretiraju   prošlost,   sadašnjost   i budućnost.

Radionice su pripremane prema Priručniku sa tematskim radionicama, a po metodologiji koju World Vision provodi sa porodicama širom svijeta.  Prema principima   Islama,   a   po   pomenutoj   metodologiji   Priručnik   je     priredila mr. Nermina   Baljević.   Stručni   tim,   pored  prof. Baljević   čine   prof.dr. Mustafa Hasani,  mr. Sulejman  ef.   Čeliković,  dr. Abdulgafar  ef.Velić,  mr. Amra  Pandžo, mr. Nikica Lubura Reljić i mr. Sabrija Mehmedović. Tim će uključiti još nekoliko profesora, jer je cilj da se projekat implementira i u drugim muftijstvima. U Sarajevu su seminar pratili  i predstavnici  Muftijstva tuzlanskog.