A+ A A-

Obilježen Dan Behram-begove medrese: Promovisana poštanska marka sa motivom Medrese

Svečanim programom, 5. oktobra obilježen je Dan Behram-begove medrese u Tuzli.

08 10 2017 01 dan bbm 1

Svečani program izveli su učenici i učenice škole, a proglašena su odjeljenja koja su u prošloj školskoj godini ostvarila najbolji uspjeh, kao i učenici koji su bili najbolji pojedinci u svojim odjeljenjima i koji su osvojili značajna mjesta na takmičenjima.

Uručena su priznanja profesorima i zaposlenicima Behram-begove medrese za njihov dugogodišnji nesebični rad i trud.

Priznanja su primili Emina Hatunić, profesorica, hafiz Amir Hodžić, profesor, i Nezir Redžić, radnik na poslovima kontrole ulaza u Behram-begovoj medresi.

Direktor Behram-begove medrese Ahmed-ef. Hatunić uputio je čestitke učenicima i profesorima povodom Dana škole, a posebne čestitke uputio je uposlenicima i učenicima koji su dobili nagrade i priznanja. Hatunić je ovom prilikom učenicima uputio nekoliko savjeta:

08 10 2017 01 dan bbm 2

„Prvo, postavite ispred sebe cilj kojem hoćete da stignete. To je preduvjet svakog uspjeha. Drugo, budite optimisti. Imajte veliku nadu i uvjerenje da ćete, uz Božiju pomoć, doći do cilja koji ste sebi odredili. I treće, na što vam želim ukazati, je rad, trud, zalaganje. Uzalud su ciljevi, vjera i nada u uspjeh, ako to niste potvrdili svojim postupcima, zalaganjem i trudom. Naše ciljeve, naša čvrsta uvjerenja da znamo i možemo, moraju biti obavijena kontinuiranim radom,“ kazao je direktor Hatunić.

Poštanska marka sa motivom Behram-begove medrese

JP BH Pošta d.o.o Sarajevo, povodom obilježavanja dana Behram-begove medrese u Tuzli, u četvrtak 5. oktobra, objavilo je prigodno izdanje poštanske marke “Behram – begova medresa u Tuzli”. Autor marke je Elvedin Kozarević, profesor informatike u Behram-begovoj medresi.

08 10 2017 01 dan bbm 3

Na svečanosti održanoj u povodu obilježavanje 391. godišnjice postojanja i rada Behram-begove medrese u Tuzli, u prisustvu velikog broja prijatelja ove škole, promovisana je poštanska marka koju je BH Pošta posvetila očuvanju i promociji kulturno-historijskog naslijeđa naše države.

Generalni direktor BH Pošte Mirsad Mujić je istakao kako je Behram-begova medresa dokaz da ograničenja mogu transformirati i biti dodatni motiv i podsticaj za uspjeh, što je ova škola i pokazala obnovom rada teške ratne 1993. godine, te se za kratko vrijeme uspela u sami vrh bh škola po različitim uspjesima i tako nadoknadila ona desetljeća kada je njen rad bio zabranjen.

“Prepoznali smo važnost Behram-begove medrese u historijskom smislu, kao i značaj koji ona ima u današnjem odgojno-obrazovnom sistemu BiH. BH Pošta će i dalje, u skladu sa svojim mogućnostima, podržavati rad značajnih institucija u BiH, posebno obrazovnih ustanova,” istakao je Mujić.

Ahmed Hatunić, direktor Behram-begove medrese, ističe da se izdavanjem ove poštanske markice ostavlja biljeg u vremenu, te da se na ovaj način skreće pažnja na odgojno-obrazovni proces u našem društvu.

"Željeli smo ukazati na blistavu prošlost odgoja i obrazovanja u Bosni i Hercegovini, odnosno na području ovog grada i regije. Htjeli smo ukazati na činjenicu da se Behram-begova medresa prvi put spominje prije 391 godinu, te da povežemo našu prošlost, sadašnjost i budućnost, da u ovom vremenu naglasimo ulogu obrazovne i odgojne djelatnosti u društvu," kazao je Hatunić.

Danas bi bilo teško zamisliti misiju Islamske zajednice u Podrinju, na Drini, da nije bilo Behram-begove medrese i imama koji su bili učenici ove škole, istakao je Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski.

„Ponosni smo na Behram-begovu medresu, na njezine profesore, odgajatelje, učenike i svršenike Behram-begove medrese. Drago nam je da je ovo javno preduzeće izradom markice promoviralo Behram-begovu medresu i ukazalo joj poštovanje i čast. Zahvaljujemo se svakome ko je dao i jedno zrno da ova škola bude na ovom nivou u našem društvu. Ovo je škola koja je svojim vrijednostim i svojim potencijalima okrenuta ljudima,“ kazao je muftija Fazlović.

08 10 2017 01 dan bbm 4

Na svečanosti su se obratili i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, pomoćnica ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona Mersija Jahić, direktor Uprave za pravne i administrativne poslove Rijaseta IZ-e u BiH Ismail-ef. Smajlović i predstavnik Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ-e u BiH Ibrahim-ef. Begović.

Poštanska marka na kojoj je portal zgrade Behram-begove medrese u Tuzli, koja je srušena sedamedsetih godina prošlog stoljeća, štampana je u 10.000 primjeraka sa nominalnom vrijednošću od 1,70 KM.

(www.muftijstvtz.ba)