Promo banner

A+ A A-

Trinaestogodišnji Abdulah Tabaković novi mostarski hafiz

Abdullah Tabaković, učenik osmog razreda Osnovne škole „Zalik“ u subotu, 7.10. 2017.g. u džamiji „Bosanski mudžahidi“ u Sjevernom logoru svečano je promoviran u titulu hafiza Kur'ana časnog. Diplomu o uspješno položenom ispitu učenja Kur'ana napamet, u svojstvu izaslanika reisu-l-uleme IZ-e u BiH, uručio mu je prvi imam Gazi Husrev-begove džamije i direktor Gazijne medrese hafiz Mensur ef. Malkić. „Hafize, čuvaj Kur'an-i-kerim, onoliko koliko ti budeš čuvao Kur'an toliko će Allah dž.š. tebe čuvati. Budi pokoran Allahu dž.š., čini dobročinstvo roditeljima, budi koristan našoj zajednici, dobro uči, dobro se vladaj i budi pozitivan primjer svojim vršnjacima i svima nama“, uz iskrene čestitke poručio je hafiz Malkić. 

09 10 2017 03 hafiska dova mostar

Hafiska dova mladom, trinaestogodišnjem hafizu Abdullahu Tabakoviću, posigurno je veliki događaj za Mostar i od velikog historijskog značaja za muslimane Hercegovine jer su imali priliku prisustvovati događaju punom ibreta i divljenja i posvjedočiti  da je moguće, ako ima volje, da je moguće, ako ima vjere, ako ima ustrajnosti, podrške i odlučnosti i u trinaestoj godini života, kako je to učinio hafiz Abdulah, postići velike rezultate.

Poslije položenog hifza odmah u mekteb

Svečanosti su pored brojnih džematlija prisustvovali mostarski imami i profesori Karađoz-begove medrese. Odabrane odlomke Kur'ana proučili su njegov muhafiz kura hafiz Armin ef. Abaza,  hafiz Nezir Šarić, direktor Karađoz-begove medrese hafiz Aid ef. Tulek i hafiz Malkić.  Tokom programa prisutnima su se obratili još Šefik ef. Čavčić hafizov muallim i v.d. glavnog imama Medžlisa IZ-e Mostar mr. Dino ef. Maksumić

Efendija Čavčić je akcentirao važnost kontinuiranog djelovanja džemata Zalik u kojem trenutno žive četiri hafiza, a uskoro bi se taj broj mogao i povećati. Podcrtao je činjenicu kako se džemat Zalik u svom radu prioritetno rukovodi idejom o važnosti ljudskih resursa.  Sa prisutnima je podijelio iskustva organizacije mektepske nastava koju pohađa i Abdulah. Časove je koristio kako bi memorirao novu stranicu Kur'ana, za šta mu je trebalo, tek, desetak do petnaest minuta. Često bi se dešavalo da ga cijela mektepska grupa zajedno sa ef. Čavčićem gledajući u mushaf presluša. „Bila je to inspiracija i drugoj djeci da se odluče početi učiti Kur'an napamet. Ponosni smo što imamo ovakvu djecu“, kazao je ef. Čavčić.  Posebno emotivno  ga je dirnula gesta mladog hafiza Tabakovića da je odmah, nakon položenog ispita hifza, došao na mektepsku nastavu.  

Glavni imam je u svom obraćanju protumačio islamske stavove o bitnosti činjenja dobrih djela jer vjernici nagradu za dobra djela očekuju isključivo od Allaha dž.š. Govoreći o značaju učenja Kur'ana ef. Maksumić je akcentirao šefaat Kur'ana na Sudnjem danu i počasti koje očekuju učače Kur'ana. „Ova hafiska dova je prilika za sve nas da preispitamo svoj odnos prema Kur'an-i-kerimu. Je li sramota da je čovjekov život prošao, ili je ušao u šezdesete i sedamdesete godine, a da nije naučio pravilno čitati i učiti Kur'ana, a imamo naše mektebe, naše imame, našu instituciju Islamske zajednice, imamo Centar za učenje Kur'ana, koji radi već pet šest godina. Hafiz Abdulah Tabaković je drugi najmlađi hafiz u Bosni i Hercegovini, naš čovjek, nije došao sa strane, njegovi roditelji su Bošnjaci iz ovih predjele, nisu imali posebno priliku da uče arapski jezik, nego su se potrudili da u ovom pravcu usmjere svoje dijete.  Zato iskoristimo ovo vrijeme i priliku da onaj ko nije naučio harfove, da danas donese nijet da ih nauči, da kaže svom efendiji ja hoću da naučim, nauči me, poduči me... Nemojmo da dođemo na Sudnji dan da harfovi budu dokaz protiv nas jer ih nismo naučili, a Kur'an nam stoji na rafama“, upozorio je ef. Maksumić. 

Voliti i moliti Allaha dž.š.

Abdulah Tabaković, iako sa svega trinaest godina, prema riječima hafiza Malkića, je kvalitetan i veliki hafiz. Malkić je prisutne, nakon što je prenio čestitke i selame reisu-l-uleme, podsjetio na historijat učenja hifza u Bosni i Hercegovini i u tom smislu poseban doprinos Gazi Husrev-begove medrese i njenih profesora. „Od 1968.g. do agresije na Bosnu i Hercegovinu Kur'an je napamet naučilo 40 učenika, a od agresije do danas još 98 „gazinovaca“. Čitajući knjige može se primijetiti da je nekada mostarska ulema bila na istom rangu, ako ne i na većem, od sarajevske uleme  pa činim hajir-dovu da tako opet bude i da to dočekamo što prije, da jedan od velikih alima bude i hafiz Abdulah, a može biti i kura hafiz jer ima od koga učiti ovdje u Mostaru“, rekao je hafiz Malkić. On je čestitao i muhafizu Arminu Abazu , hafizovim roditeljima, više majci koja je i na polaganju uvijek bila prisutna uz svoga sina. „Njihova sreća i ponos biće još veća na Sudnjem danu kada budu dobili tadž, posebnu krunu, koju je za njih naručio njihov evlad svojim učenjem Kur'ani-i-kerima“, komentirajući hadise Muhameda a.s. dodao je Malkić. Na kraju je ukazao na odlike bosanskohercegovačkih muslimana koji u svojim molitvama od Boga mole najskromnije blagodati, što nije praksa Muhameda a.s., jer je Poslanik pozivao vjernike da, kada mole od Allaha, mole za ono najbolje i najvrjednije.   Uz diplomu za položeni hifz Malkić je hafizu Tabakoviću uručio i priznanje i nagradu Fonda Bošnjaci, jedine organizacije u Bošnjaka koja, osim Islamske zajednice, sistematski i istrajno svojim programskim opredjeljenjem podržava i afirmiše učenje Kur'ana napamet.

Biografija hafiza Tabakovića

Abdullah Tabaković sin Elvedina i Sanele rođen je 12.9.2004.g. u Mostaru. Učenik je osmog razreda Osnovne škole „Zalik“. Vrlo dobar je učenik a najdraži predmeti su mu bosanski jezik i vjeronauka. Želja mu je da nakon osnovne škole upiše i pohađa Karađoz-begovu medresu u Mostaru. Omiljeni sport mu je karata koji trenira već duže vrijeme. Hifz je počeo učiti u svojoj desetoj godini, u mjesecu septembru 20014.g. pred kurra hafizom Arminom Abazom. Zadnju stranicu pred svojim muhafizom proučio je polovinom ramazana ove godine, 8 juna 2017.g. Pred komisijom Rijaseta IZ-e u BiH cijeli Kur'an napamet uspješno je proučio od 5. do 19. septembra. Učestvovao je na brojnim takmičenjima učenja Kur'ana organiziranim za njegovu starosnu dob kao što je takmičenje Rijaseta IZ-e, u oktobru 2015.g. ,u kategoriji 5 džuzeva. Zapažene rezultate ostvario je i na mektepskim takmičenjima. Ove godine osvojio je prvo mjesto na takmičenju Medžlisa IZ-e Mostar u kategoriji kiraeta stariji uzrast, a na nivou Muftijstva osvojio je drugo mjesto. U užoj porodici Abdullah ima još dvije mlađe sestre Rejhanu i Zejneb i mlađeg brata Ahmeda. 

H.E.