A+ A A-

Muftijstvo zeničko

Adresa: Muhameda Seida Serdarevića 10., 72000 ZENICA

Kontakt broj: 032/242-012

Fax: 032/242-014

Email: ilm@bih.net.ba

Muftija:

doc. dr. sc. Ejub ef. Dautović

Rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje:

Edin Kavazović, dipl. profesor islamskih nauka

Rukovodilac Službe za pravne, administrativne, finansijske i ekonomske poslove:

Adnan Husić, dipl. pravnik

Broj medžlisa sa listom imena medžlisa:

 1. Zenica
 2. Žepče
 3. Zavidovići
 4. Maglaj
 5. Tešanj
 6. Doboj
 7. Teslić

Kratki opis Muftijstva:

Muftijstvo zeničko osnovano je 20. 10. 1993. godine. Od osnivanja Muftijstva 1993., pa sve do 1997. godine dužnost zeničkog muftije obavljao je hfz. Halil ef. Mehtić. Odlukom Sabora IZ u BiH, 1998. godine za muftiju zeničkog postavljen je doc. dr. sc. Ejub ef. Dautović.

Muftijstvo zeničko obuhvata medžlise Islamske zajednice: Zenica, Žepče, Zavidovići, Maglaj, Tešanj, Doboj i Teslić.

Sjedište Muftijstva zeničkog je u Zenici, na adresi Muhameda Seida Serdarevića 10.

Na području Muftiluka zeničkog trenutno je uposleno 212 imama, hatiba i muallima. S visokom stručnom spremom je 45,75% imama, tri glavna imama i deset imama su magistri islamskih nauka, a dva imama su doktori islamskih nauka. Na području Muftiluka zeničkog angažirano je 23 hafiza.

Vjerski život na području Muftiluka zeničkog organiziran je u 209 džemata. Vjerski život organiziran u džematima na području Muftiluka zeničkog odvija se u svojoj tradicionalnoj formi, kroz zajedničko obavljanje namaza, organiziranje mektebske nastave i vjerskog poučavanja za odrasle, prigodne programe povodom obilježavanja značajnih datuma u hidžretskom kalendaru,  organiziranje manifestacija, mevluda, promocija knjiga i tribina.

Preduvijeti za odvijanje vjerskog života iz godine u godinu sve su bolji. U svojim aktivnostima muftija je posebnu pažnju posvetio praćenju odvijanja vjerskog života u povratničkim medžlisima Islamske zajednice Doboj i Teslić. Sa zadovoljstvom možemo konstatovati da je na ovom području nakon agresije na BiH učinjeno mnogo na polju izgradnje infrastrukture Islamske zajednice, ali i na polju unapređenja vjerskog života.

Mektebska nastava na području Muftiluka zeničkog organizirana je kroz 319 mekteba (punktova). Procenat upisane djece u mektebu, u odnosu na broj bošnjačke djece u osnovnim školama je 70,28%.

Na poslovima nastavnika Islamske vjeronauke angažirano je 114 vjeroučitelja u osnovnim i 33 vjeroučitelja u srednjim školama.

Nastavu Islamske vjeronauke na području Muftiluka zeničkog pohađa 22.207 (97,63%) učenika u osnovnim i 7.930 (90,90%) učenika u srednjim školama.

Infrastrukturu Islamske zajednice na području Muftiluka zeničkog čini 228 džamija, 143 mesdžida, 3 tekije, 167 imamskih stanova, 241 gasulhana, kao i moderno opremljene poslovne zgrade medžlisa Islamske zajednice i Muftiluka.

Na osnovu analize programa rekonstrukcije porušenih i oštećenih džamija na području Muftiluka zeničkog, možemo konstatovati sljedeće:

Od četiri džamije koje su na području Medžlisa IZ-e Žepče porušene u periodu 1992.-1995. godina, do danas su sve rekonstruisane.

Na području Medžlisa IZ Zavidovići porušene su dvije a oštećeno devet džamija. Sve su rekonstruirane osim džamije u Garama koja je ranije bila napuštena zbog raseljavanja stanovništva, zbog čega nije planirana ponovna izgradnja iste.

Na području Medžlisa IZ Maglaj u periodu od 1992.-1995. godine porušene su tri i oštećeno sedam džamija. Sve su rekonstruirane.

Na području Medžlisa IZ Tešanj u ratnom periodu porušena je jedna džamija, a oštećeno je dvadeset džamija. Do danas su sve rekonstruirane.

Na području Medžlisa IZ Doboj porušeno je šesnaest a oštećeno šest džamija. Do danas su sve rekonstruirane.

Na području Medžlisa IZ Teslić porušeno je devet džamija. Do danas su sve rekonstruirane, a izgrađene su i tri nove.

Na osnovu gore navedenih podataka možemo konstatovati da je na području Muftiluka zeničkog u toku agresije na BiH ukupno purušeno 35, a oštećeno 42 džamije, te da je program rekonstrukcije porušenih i oštećenih džamija na području Muftiluka zeničkog uspješno priveden kraju.

Na području Muftiluka zeničkog formirana su tri preduzeća za pogrebne djelatnosti, u Zenici (Irtihal), Zavidovićima (Rahma) i Doboju (Intikal). U medžlisima Islamske zajednice u kojima nisu formirana preduzeća, pogrebne usluge organizirane su kroz službe medžlisa.

Biografija muftije:

muftija zenicki ejub ef dautovic

Doc. dr. sc. Ejub ef. Dautović  rođen je 01. 10. 1955. godine (otac Ramo ef., majka Mevla, u mjestu Maline, Travnik). Osmogodišnju osnovnu školu završio je 1971. godine u Han – Biloj (Travnik). Srednju (petogodišnju) Gazi Husrev-begovu medresu završio je u Sarajevu 1976. godine.

Godine 1978. upisao je Fakultet Usuli-din na Univerzitetu ''Al-Azhar'' u Kairu (Egipat) gdje je diplomirao 1983. godine.

Postdiplomski studij upisao je na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu i magistrirao iz oblasti tefsira i Kur'anskih znanosti 2002. godine (tema: ''Analiza tefsirskog mišljenja Husein ef. Đoze u VIS-ovom komentaru Kur'ana'').

Doktorirao je na Internacionalnom univerztitetu u Novom Pazaru 2016. godine (tema: ''Tumačenje Kur'ana u Bosni i Hercegovini između dva svjetska rata (1918–1941)''. Odlukom Senata Univerziteta u Zenici izabran je u zvanje predavača (2007) i docenta (2016) iz naučne oblasti Kiraet i kur'anske znanosti na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici.

Po završetku Medrese radi kao imam u Medžlisu Islamske zajednice Tešanj i Travnik, a potom odlazi na odsluženje vojnog roka (1976–1978). U periodu od 1983. do 1987. godine radi u privredi kao prevodilac za arapski jezik.

Na mjesto vjersko-prosvjetnog referenta u Zenici dolazi 1987. godine i na toj dužnosti ostaje do 1998. U školskoj 1993/94., radi kao profesor na predmetima Arapski jezik i Akaid u isturenom odjeljenju Gazi Husrev-begove medrese u Zenici. Dvije školske godine bio je angažovan kao predavač na predmetu Islamska vjeronauka u Općoj gimnaziji i Pedagoškoj gimnaziji u Zenici.

Od 1995. do 1997. godine bio je član Sabora IZ u Bosni i Hercegovini. Bio je član Općinskog vijeća Zenica od 1996. do 1998. godine.

Odlukom Sabora IZ u Bosni i Hercegovini, 1998. godine postavljen je za muftiju zeničkog.

Predsjednik je Upravnog odbora Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici od 1998. godine. U više mandata obavljao je dužnost predsjednika i člana Školskog odbora Medrese ''Osman ef. Redžović''.

U Elči-Ibrahim pašinoj medresi u Travniku radio je kao profesor Ahlaka u školskoj 2005/06. godini. Od 2006. godine osnivač je i predsjednik Upravnog odbora preduzeća ''Irtihal'' d.o.o. Zenica (MIZ Zenica).

Od 2009. godine predsjednik je Organizacionog odbora Vjersko-kulturne manifestacije ''Lastavica''.

Bio je kandidat za reisul-ulemu na izborima 2012. godine. 

Učestvovao je na  nekoliko naučnih skupova. Bio je urednik knjige ''Islam – globalni izazov'' (Izdavač Islamska pedagoška akademija) i recenzent knjige ''Hadži hafiz Ibrahim ef. Trebinjac (Život i djelo)'', (Izdavač El-Kalem). Bio je saradnik u listovima: Preporod, Glasnik, Naša Riječ i Nedžm.

Objavljeni radovi:

 • Tefsirsko mišljenje Husein ef. Đoze – Islamski pedagoški fakultet u Zenici, Zenica, 2002.
 • Izabrani radovi/Muhamed Seid Serdarević, El-Kalem, Muftijstvo zeničko, Sarajevo, 2013.
 • Muhamed Seid Serdarević u radovima drugih, El-Kalem, Muftijstvo zeničko, Sarajevo, 2013.
 • Status zekata u Đozinom komentaru Kur'ana, Glasnik Rijaseta Islamske zajednice u BiH broj 7-8, 2010.
 • Muhammed a.s. kao milost, Zbornik radova iz hadisa, izdavač Medžlis Islamske zajednice Tešanj, 2014.

Priznanja:

 • Muftija zenički doc. dr. sc. Ejub ef. Dautović dobitnik je najvećeg priznanja Grada Zenica ''Grb Zenice'', 2009. godine.
 • Dobitnik je priznanja i nagrade ''Hasan ef. Škapur'' i ''Muderris Muhamed Seid ef. Serdarević'', 2014. godine.