A+ A A-

Muftijstvo bihaćko

Adresa: Bihaćkih branilaca br. 11, 77000 Bihać

Telefon: +387 (0)37 314 028,

Fax: +387 (0)37 314 027

E-mail: muftijstvobihacko@hotmail.com

Muftija: Hasan ef.Makić

Sekretar muftijstva: Nurija Kazaferović

Bihaćko muftijstvo smješteno je na krajnjem sjeverozapadu Bosne i Hercegovine i pokriva teritorij  11 medžlisa: Medžlis IZ Bihać, Medžlis IZ Bosanska Kostajnica, Medžlis IZ Bosanska Krupa, Medžlis IZ Bosanski Novi, Medžlis IZ Bosanski Petrovac, Medžlis IZ Bužim, Medžlis IZ Cazin, Medžlis IZ Kozarac, Medžlis IZ Prijedor, Medžlis IZ Sanski Most i Medžlis IZ Velika Kladuša. Na prostoru Bihaćkog muftiluka ima 237 džemata, 244 džamije i 226 imama. U  7 džemata  imaju po dvije džamije,stara i nova, a 11 džemata nemaju satlne imame jer  zbog svoje malobrojnosti nisu u mogućnosti  obezbijediti uslove za rad imama osim  mjeseca ramazana. Nakon agresije na BiH (1992-1995) sve porušene ili oštećene džamije su ponovo izgrađene ili obnovljene a umjesto starih  izgrađen je i značajan broj novih i funkcionalnih džamija.

Na području muftijstva  smještena je medresa „Džemaluddin ef. Čaušević“ u Cazinu a u Bihaću se nalazi Islamski pedagoški fakultet. Rad Medrese obnovljen je 1993. godine u prostoru nekadašnje cazinske medrese a u međuvremenu je izgrađen novi objekat za potrebe ove škole.

Islamski pedagoška akademija otvorena je u Bihaću 1996. godine. Rad je počela u obnovljenoj zgradi muftijstva a 2002. godine preselila je novoizgrađenu vlastitu zgradu. Akademija je kasnije prerasla u Islamski pedagoški fakultet, a prvenstvena mu je zadaća školovanje kadra za potrebe islamske vjeronauke koja se predaje u školama.

 

Biografija bihaćkog muftije

Bihaćki  muftija Hasan ef. Makić rođen je 23.02.1955. godine u selu Bag općina Bužim od oca Ahmeta i majke rahm. Nure. Osnovnu školu završio je u Bužimu 1970 godine i tada upisuje Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu koju završava 1975. god. Diplomirao je na fakultetu Usulid-din pri Islamskom univerzitetu Muhammed b. Saud u Rijadu u Saudijskoj Arabiji 1982. godine, a kao najbolji student generacije dobio je i specijalnu nagradu. Postdiplomski studij morao je prekinuti zbog oduzimanja pasoša od strane tadašnje vlasti Jugoslavije, pa se zapošljava kao imam u džematu Ilijaš, Medžlis IZ-e Sarajevo, gdje radi od 15.11.1982. do 01.05.1985. godine.

Nakon toga prelazi u Prijedor gdje radi kao imam Čaršijske džamije i  glavni imam Medžlisa IZ-e Prijedor. U toku svog sedmogodišnjeg rada u Prijedoru posebno se istakao u organizaciji sedmičnih  seminara za imame  sa područja Medžlisa Prijedor, Kozarac i Ljubija na kojima je prevodio i komentarisao Buharijinu zbirku hadisa.

Rat ga je zatekao u Prijedoru odakle je odveden u logore  Omarska  i Manjača gdje je proveo oko dva mjeseca. Razmijenjen je na Vlašiću 01.10.1992. godine i od tada boravi u Zenici i radi kao zamjenik glavnog i odgovornog urednika ratnog izdanja “Preporoda” do 20.10.1993. godine kada je izabran za muftiju bihaćkog i na toj se dužnosti nalazi i sada.

Na izborima 1990. godine biran je za člana Rijaseta IZ-e u bivšoj SFRJ,  1998. godine za člana Rijaseta Islamske zajednice u BiH i bio kandidat za zamjenika Reisu-l-uleme a na izborima za reisu-l-ulemu 2005. ggodine kandidat za reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Objavio je mnoge članke i prevode u listovima i časopisima Islamske zajednice, posebno iz područja hadisa i fikha. Dovršio je prevod četvrtog toma Buharijina Sahiha koji je štampan 1990. u izdanju “El-Kalema” u Sarajevu. Preveo je kompletan peti tom ali je rukopis stradao tokom rata u Prijedoru.