A+ A A-

Muftijstvo banjalučko


Adresa: Mirka Kovačevića br. 23. 78 000 Banja Luka

Tel./fax:  051/491-240 fax 051/461-782

Email: blmuftijstvo@teol.net

Web-site: www.muftijstvobanjalucko.bawww.mbl.ba

Muftija: dr. Osman-ef. Kozlić

Sekretar muftijstva: Ismir Poturović

Muftijstvo banjalučko nalazi se u sjevero-zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine. Ono obuhvata deset medžlisa, MIZ Banja Luka, MIZ Bosanska Dubica, MIZ Bosanski Brod, MIZ Bosanska Gradiška, MIZ Bosanski Kobaš, MIZ Bosanska Derventa, MIZ Ključ, MIZ Kotor Varoš, MIZ Mrkonjić Grad, MIZ Prnjavor, koji obuhvataju površinu od oko 6.000km2.

Muftijstvo Banjalučko se bavi očuvanjem i razvojem islamske vjere i tradicije bošnjačko- muslimanske populacije. Ono organizuje i nadzire vjerske djelatnosti, podučava vjeri, prikuplja zekat i sadekatul-l-fitr, usmjerava i nadzire rad medžlisa i džemata.

Ured Muftije je administrativno-pravna jedinica Rijaseta islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

U uredu Muftijstva banjalučkog pored Muftije i sekretara, nalaze se još i rukovodioci finansijske službe, administrativno-pravne službe, vjersko-prosvetne, kao i koordinator za vjeronauku na prostoru Muftijstva banjalučkog.

Biografija muftije

Dr. Osman ef. Kozlić rođen je u Vukotićima, općina Zenica, 14.8.1966. god. Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu je završio 1985. godine. Godine 1992. završio je Fakultet šerijatskog prava na Univerzitetu El-Emir Abdul-Kadir za islamske studije u Konstantini (Alžir). Magistarsku diplomu stekao u Maroku na Univerzitetu Muhamed V, odnosno Filozofskom fakultetu u Rabatu, odsjek islamske znanosti, uža specijalizacija fikh i usuli-fikh, 14. 07. 1997 god. Naslov magistarskog rada je Fikhska pravila u djelu El-Hidaje od El-Merginanija.

U periodu 1997-1998. godine je radio kao imam, hatib i muallim u džematu Novo Naselje Solina, Medžlis Islamske zajednice Tuzla. Školske 1998/99. godine je počeo raditi kao profesor predmeta Fikh i Hadis u Behram- begovoj medresi u Tuzli. Godine 2000. izabran je za glavnog i odgovornog urednika lista Hikmet u Tuzli. Od 2001. godine je član Ustavnog suda Islamske zajednice u BiH. Predsjednik je Upravnog odbora Agencije za certificiranje halal kvalitete Islamske zajednice u BiH. 24.12. 2008. godine izabran za predsjednika Ustavnog suda Islamske zajednice u BiH. Doktorirao na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu 2013. godine (Univerzitet u Sarajevu), naslov doktorske teze: Pravna misao Allala al-Fasija Dužnost muftije banjalučkog je preuzeo 29. maja, 2014. godine.

Govori arapski i engleski jezik. Služi se francuskim i španskim jezikom. Oženjen je, otac dvoje djece, živi s porodicom u Banjoj Luci.