Logo
  • Published in
  • Kategorija: Mešihati
  • Štampa

09 02 2018 02 konferencija igbd

Keln, 03.02.2018. – Dugo vremena je u Njemačkoj preovladalo mišljenje kako muslimani ne pripadaju Njemačkoj. Međutim vremena se mijenjaju. Danas su muslimani sastavni dio Njemačke. Oni se više ne osjećaju kao stranci, već kao punopravni članovi njemačkog društva. Taj put slijede i glavne muslimanske organizacije koje u međuvremenu sudjeluju u svim relevantnim društvenim tokovima, počev od pružanja raznih socijalnih usluga, preko pomoći izbjeglicama do dušebrižništva u bolnicama i zatvorima. U većini njemačkih saveznih pokrajina islamska vjeronauka je uvedena kao zvanični predmet u osnovne i srednje škole, a osnovano je i nekoliko islamskih teoloških instituta, na kojima se već sada obrazuju budući islamski teolozi, imami, vjeroučitelji i muslimanski socijalni radnici. Kako bi se raspravljalo o mogućoj saradnji i koordinaciji u ovim, ali i mnogim drugim pitanjima u Centralnoj džamiji u Kelnu održana je Prva konferencija o teološkoj i praktičnoj saradnji islamskih vjerskih zajednica u Njemačkoj. Konferenciji je prisustvovalo više od stotinu predstavnika iz četiri krovne muslimanske organizacije: DITIB (Turska islamska zajednica - Diyanet), IGBD (Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj), ZRMD (Centralno vijeće Marokanaca u Njemačkoj), UIAZD (Unija islamskih albanskih centara u Njemačkoj).

U nekoliko radnih grupa raspravljalo se o dosadašnjim iskustvima i mogućoj saradnji na saveznom, regionalnom i lokalnom nivou džemata, te teološkoj kooperaciji, ali i zajedničkom djelovanju u radu sa omladinom i ženama. Cilj je prije svega jačati zajedništvo i islamski identitet poštujući pri tome različite korijene porijekla muslimana, ali imajući u vidu zajedničku budućnost u njemačkom kontekstu. Dogovoreno je nekoliko konkretnih koraka saradnje, a očekuje se da u budućnosti zajednička konferencija bude organizovana redovno kako bi se učvrstila saradnja na svim poljima.

Devetočlana delegacija Mešihata IZBNJ predvođena je Zenahirom Mrakovićem, potpredsjednikom Mešihata Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj (resor: institucionalna saradnja), te Mehmed ef. Jakubovićem, izaslanikom muftije IZBNJ i članom Mešihata IZBNJ (vjerskoprosvjetni resor). Ostali članovi delegacije bili su: Amar Pintol, Erdin Kadunić, Nedžad ef. Osmić, Adem ef. Hasanović, Dževad Mujović, Nihat Bećirović i Hadidža Hadžić.

(www.igbd.org)

 

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.