Logo
  • Published in
  • Kategorija: Mešihati
  • Štampa

24 01 2018 05 enes ef poljic

U KBC-u Osijek jučer je na Ahiret preselio Enes ef. Poljić. Rođen je 15. oktobra 1954. u Priluku (Općina Živinice) u Bosni i Hercegovini (otac Muhamed, majka Ajiša). Završio je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu, a apsolvirao Filozofski fakultet, odsjek za orijentalistiku, arapski jezik i književnost u Prištini.

Bio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Osijek u kojemu je živio od 1980. godine. Ljubav prema imamskom pozivu pokazivao je još kao dijete budući da su mu otac i djed, ali i rodbina s majčine strane bili imami. U Osijek dolazi 1980. godine gdje je od 1.2.1980. angažiran na poslovima imama, muallima i hatiba. Proteklih 38 godina Enes ef. Poljić je bio glavni oslonac naše zajednice u Osijeku, dobra duša uvijek prijatnog i nenametljivog pristupa.

„Njegovu blagost teško je neko mogao nadmašiti jer se prema svima odnosio s najvećim poštovanjem i razumijevanjem bez obzira na dob. Blagost kojom je zračio Enes ef. nisu osjećali samo njegovi bliski prijatelji ili članovi naše zajednice, već svako ko je imao priliku upoznati ga. Duboko je vjerovao da imamski poziv nije težak onome ko ga obavlja iz ljubavi prema Allahu dž.š. jer podrazumijeva cjelodnevni angažman i usklađivanje vlastita života s naukom vjere. Uvijek je isticao i svojim primjerom pokazivao, posebno u teškim vremenima za muslimane, da islam nije onakvim kakvim ga predstavljaju pojedini već da je vjera mira, uvažavanja, poštivanja i života. Njegov rad i trud nisu ostali nerimjećeni pa je tako 2006. godine dobio nagradu Hrvatskog helsinškog odbora Mašović-Vincetić-Nikolić za doprinos i požrtvovani rad na zbližavanju ljudi bez obzira na vjersku ili bilo koju drugu pripadnost. Dolaskom u Osijek upoznaje i svoju buduću suprugu Jasminu s kojom ima kćer Sanelu. Molimo Allaha dž.š. da našem Enes ef. podari džennet, a obitelji sabur“, saopćeno je danas iz Mešihata IZ u Hrvatskoj.

Dženaza će se obaviti u četvrtak, na Muslimanskom groblju u Osijeku, s početkom u 13 sati. Adresa: Rastanci bb, naselje Bikara. 

 

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.