Logo
  • Published in
  • Kategorija: Mešihati
  • Štampa

  • 0101

U nedjelju 14. januara 2018. god. navršilo se pet godina od preseljenja na ahiret rhm. Muhamed-ef. Salkića, generalnog sekretara Rijaseta IZ-e u BiH. Tim povodom su imami IZ-e u Republici Sloveniji na sastanku sa muftijom prof. dr. Nedžadom Grabusom, u četvrtak 18. januara 2018. god., proučili hatma-dovu pred dušu rhm. Muhamed-ef. Salkića.

Kada se čovjek nakon smrti spominje po dobru, onda je to potvrda njegove iskrenosti, rada i truda u kratkom dunjalučkom životu. A takav je upravo bio i Muhamed-ef. Salkić. Živa sjećanja na njegovu predanost i posvećenost svim poslovima u IZ-i ni danas, pet godina od njegovog preseljenja na ahiret, ne blijede u očima njegovih suradnika i prijatelja.

Muhamed-ef. Salkić je svoj radni vijek proveo u službi Islamskoj zajednici i time zadužio generacije muslimana svojom vedrinom duha, kreativnošću i odgovornim odnosom prema svim poslovima koje je obavljao. Muhamed-ef. Salkić je zasigurno najzaslužniji za koncept Ustava Islamske zajednice koji je usvojen 1997. god. Tim Ustavom, IZ-a je u godinama nakon rata, pokrenula važne reformske procese u organizacionom, administrativnom, kadrovskom i infrastrukturnom planu. Muhamed-ef. je kao najbolji poznavalac pravnog i administrativnog uređenja Islamske zajednice, razumijevao i usmjeravao sve važne procese i aktivnosti Rijaseta IZ-e u BiH u posljednjih dvadeset godina, uvijek tragajući za najboljim rješenjima koja su u interesu muslimana i IZ-e. O tome je govorio i na posljednjoj hutbi, samo tri dana prije preseljenja na ahiret, u Puhalskoj džamiji u Bosanskoj Dubici, pred pedesetak džematlija. Tada je kazao:

''Sve je u vremenu. I niko od nas ne zna da li će dočekati slijedeću džumu, niti šta mu vrijeme nosi. Zato se pripremajmo za odlazak s ovog svijeta i radimo složno za dobrobit svih nas!''

Islamska zajednica u Republici Sloveniji pamtit će Muhamed-ef. Salkića zbog njegovih zasluga za Islamski kulturni centar u Ljubljani, ali i svih drugih projekata i aktivnosti u kojima je učestvovao.

Muhamed-ef. Salkić je rođen 1949. god. u selu Izbodu, općina Breza. Osnovnu školu završio je u Brezi, a potom Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu 1969. god. Radio je kao imam u Kazanfer-begovoj džamiji u Višegradu od 1971. god., a od 1973. god. obavljao je dužnost glavnog imama u Višegradu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1978. god. Iste godine preuzima dužnost sekretara Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo. Od 1981. do 1983. god. radio je kao advokatski pripravnik u udruženoj advokatskoj kancelariji advokata Edaha Bećirbegovića i Alije Alihodžića u Sarajevu.

Dr. Ahmed Smajlović imenovao ga je  za rukovodioca Pravne službe u Starješinstvu Islamske zajednice za Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Sloveniju, 1983. god. Na toj dužnosti je ostao sve do agresije na BiH 1992. god. Uključio se u odbranu od agresije u Brezi gdje je raspoređen na radnu obavezu i izabran na funkciju sekretara za privredu i društvene djelatnosti u općini Breza i tu dužnost obavljao je sve do marta 1994. god. Muhamed-ef. Salkić je u aprilu 1993. god. izabran za sekretara Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, ali je zbog prekinutih putnih komunikacija tu dužnost preuzeo tek u martu 1994. god. Sabor je u oktobru 1994. god. jednoglasno imenovao Muhamed-ef. Salkića za generalnog sekretara Rijaseta IZ-e u BiH. Na toj dužnosti ostao je 18 godina, odnosno, do 14. januara 2013. god.

Dženaza-namaz Muhamed-ef. Salkiću klanjana je u četvrtak, 17. januara 2013. god. nakon ikindije-namaza u haremu Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu a ukopan je u haremu Ćurčića džamije.

Molimo Uzvišenoga Boga da ga nagradi za trud i zalaganje, te za sva dobra djela kojima je svjedočio iskrenu predanost svojoj vjeri i svome narodu!

(www.islamska-zajednica.si)

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.