A+ A A-

Muftija dr. Hasanović posjetio Alžiru

25 12 2017 04 muftija hasanovic alzir

Na poziv ministra za vjerska pitanja i vakufa Alžira dr. Muhameda ‘Ise muftija dr. Hasanović boravio je u trodnevnoj posjeti (17.-20.12.) u Alžiru. Doček na aeorodromu u Alžiru dao je naslutiti dobro pripremljenu posjetu jer je na doček u jedan sat po ponoći stigao pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju  g. Jusuf Hafsi kao i ambasador Republike Hrvatske u Alžiru Nj. E. Marin Andrijašević. U delegaciji Mešihata bili su g. Halid Yassin rukovodilac Ureda za odnose s arapsko-islamskim svijetom i Nedim ef. Omerović djelatnik Centra za certificiranje halal kvalitete.

Susret muftije i ministra za vjerska pitanja i vakufe Alžira

Službena posjeta započela je susretom ministra za vjerska pitanja i vakufe Alžira dr. Muhameda ‘Ise i muftije dr. Hasanovića u prostorijama Ministrastva. Nakon dobrodošlice koju je ministar iskazao muftiji i delegaciji, muftija je predstavio članove delegacije, zahvalio se na pozivu i mogućnosti da posjeti Alžir te se usmjerio na predstavljanje Islamske zajednice u Hrvatskoj u svim njenim segmentima. Istakao je pravni položaj Islamske zajednice i njenu uređenost naglasivši to kvalitetnim modelom za uređenje manjinskih vjerskih zajednica u Europi i svijetu. Ministar  dr. Muhamed ‘Isa pokazao je veliki interes kroz mnoga pitanja koja su ga zanimala ističući veliku dijasporu Alžira u Europi posebno u Francuskoj. Bratski i prijateljski se razgovaralo o svim temama i projektima koji bi mogli da se zajedno realiziraju te je iskazana spremnost i potreba za zajedničkom suradnjom. Muftija dr. Hasanović još se jednom zahvalio ministru ‘ Isi i pozvao ga da posjeti Islamsku zajednicu u Hrvatskoj što je i prihvatio. Sastanku je prisustvovao i veleposlanik Republike Hrvatske u Alžiru Nj. E. g. Marin Andrijašević.

Susret muftije i predsjednika Vrhovnog islamskog vijeća Alžira

Delegacija Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj posjetila je Sjedište Vrhovnog islamskog vijeća Alžira gdje se susrela sa predsjednikom g. Ebu Abdurahmanom ‘Ulamullahom. Na tom bratskom i prijateljskom susretu razgovaralo se o pitanjima koja su od općeg interesa za svekoliku zajednicu muslimana. Iskazana je zabrinutost nekim političkim globalnim trendovima. Predsjednik Vrhovnog islamskog vijeća bio je 17 godina ministar za vjerska pitanja i vakufe te je prije tri godine izabran na čelo ove, za Alžir, vrlo važne institucije koja je direktno vezana za Ured predsjednika Narodne Demokratske Republike Alžir. Muftija je predstavio aktivnosti Mešihata Islamske zajednice i zahvalio se domaćinu na ugodnom i korisnom razgovoru.

Muftija posjetio ambasadu Republike Hrvatske u Alžiru

Tokom boravka u Alžiru muftija dr. Hasanović sa delegacijom posjetio je ambasadu Republike Hrvatske u Alžiru gdje se susreo s ambasadorom Nj. E. Marinom Andrijaševićem. Bila je ovo prilika da se muftija zahvali ambasadoru na organizaciji i dobro osmišljenoj posjeti te da čuje o svim aktivnostima koje se provode u ambasadi s ciljem jačanja odnosa između dvije zemlje. Ambasador se zahvalio muftiji na dolasku ističući da je i ova posjeta dio jačanja odnosa između dvije zemlje. U čast delegacije Mešihata ambasador je priredio večeru.

Pored protokolarnih događaja delegacija je imala priliku posjetiti neke od znamenitosti Alžira poput Domovinskog muzeja, Institucije za organiziranje hadža i umre, a posebnu pozornost izazvala je posjeta gradilištu gdje se gradi treća u svijetu po veličini džamija čija je vrijednost milijardu dolara, minareta visine 280 metara, kupole promjera 71 metar, mostom je spojena na more, 6 kilometara levhe (specijalna kaligrafija) kur’anskih i hadiskih tekstova, 4 tisuće parking mjesta, 15 katova muzejskog prostora u minaretu, posebna biblioteka, učilište i mnogo toga drugog. Čast da gradi ovaj kompleksan objekat pripala je firmi iz Kine te je trenutno 1500 radnika iz Kine angažirano na tom objektu.

„Koristimo ovu priliku zahvaliti se veleposlanici Alžira u Zagrebu Nj. E. gđi Feridi, njezinom osoblju i svima koji su doprinijeli da ovaj posjet protekne u najboljem ozračju“, poručeno je iz Mešihata IZ u Hrvatskoj.