A+ A A-

Održano zasjedanje Sabora Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj

04 12 2017 03 sabor mesihat hrvatska,

Sabor Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj zasjedao je u nedjelju 3.12.2017. godine u biblioteci Islamskog centra Zagreb. Na dnevnom redu našle su se točke koje su se odnosile na usvajanje prijedloga Statuta Islamske zajednice u Hrvatskoj s ciljem usklađivanja s Ustavom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini te usvajanje financijskog plana za 2018. godinu.

Predsjednik Sabora prim. doc. dr. Ferid Latić, dr. med., je otvorio zasjedanje. Prije usvajanja dnevnog reda zakletvu su položili novi članovi Sabora Nejla Muhić (Karlovac/Maljevac) i Senad ef. Hevešević (Gunja) koji su zauzeli upražnjena mjesta dosadašnjih članova Ferida Kraka (Karlovac/Maljevac) i Adin ef. Hrustića (Gunja) nastala njihovom seobom.

Članice i članovi Sabora raspravljali su o prijedlogu Statuta s priloženim izmjenama i dopunama koje su prethodnog dana usvojene na sjednici Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj. Iskazano je veliko zanimanje za prijedlog Statuta kroz brojna pitanja o pojedinim segmentima na koja su odgovarali muftija dr. Aziz ef. Hasanović, pravnik i sekretar Rijaseta Mensur ef. Karadža te pravnik Mešihata Bermin Meškić. Istaknuto je da su napravljeni značajni kvalitativni pomaci u jasnom i nedvosmislenom izrazu jedinstva Zajednice koje nikada i nije bilo upitno. Nakon konstruktivne rasprave Statut je usvojen, a potom je predsjednik Sabora prim. doc. dr. Ferid Latić ponudio na usvajanje tekst manifesta kojim se još jednom eksplicitno izražava jedinstvo i nedjeljivost Islamske zajednice s Reisu-l-ulemom na čelu. Manifest je, također, usvojen. Usvajanjem manifesta iskazana je podrška i Mešihatu Islamske zajednice u Hrvatskoj u radu na jačanju Islamske zajednice u Hrvatskoj i zajedništva s Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini. Također, naglašeni su oduvijek poznati stavovi Mešihata i Sabora Islamske zajednice u Hrvatskoj o nedjeljivosti zajednice i najuže povezanosti s Islamskom zajednicom u BiH te su, kao takvi, uklonjeni svi izmišljeni argumenti za osporavanje navedene činjenice. Sabor je raspravljao i o financijskom planu ustanova i organa Islamske zajednice u Hrvatskoj za 2018. godinu koji su također usvojeni. Tekst manifesta možete pročitai ovdje.

(www.islamska-zajednica.hr