Logo
  • Published in
  • Kategorija: Mešihati
  • Štampa

Jučer je u Novom Pazaru potpisan protokol o saradnji na pripremi projekta konzervacije Isa-begovog hamama u Novom Pazaru između Generalne direkcije vakufa Republike Turske, Mešihata Islamske zajednice u Srbiji i grada Novog Pazara.

24 11 2017 01 hamam novi pazar

Muftija dr. Mevlud ef. Dudić kazao da je dolaskom Erdogana u Novi Pazar te uz prisustvo Aleksandra Vučića potpisano pismo namjere o rekonstrukciji Isa-begovog hamama. Muftija dodao da je za Islamsku zajednicu ovaj projekat veoma važan, ali i za građane Novog Pazara.

“Nadam se da je ovo tek početak ulaganja u vakufe od strane Vakufske direkcije iz Turske, hamam je jedan od najznačajnijih vakufa a nakon čije rekonstrukcije ćemo se svi ponositi” kazao je dr. Dudić koji se zahvalio i svim učesnicima u ovom projektu.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac kazao da će grad pružiti administraivnu i logističku podršku.

“Obnova hamama ima višestruki značaj i sigurno će doprinijeti razvoju turizma, također i ovo je prvi korak u suradnji između Vakufske direkcije Mešihata IZ-e u Srbiji i grada Novog Pazara.” dodao je Biševac.

Iz Direkcija za zadužbine Vlade Republike Turske poručili da je danas  pokrenut prvi korak ka rekonstrukciji Isa-begovog hamama.

“Ovo je jedan od tri projeta, prvi je započeo u Sarajevu, a drugi evo u Novom Pazaru. Danas je pokrenut prvi korak. Zanimaju nas zadužbine, vakufska imovina. Zanima nas saradnja sa muftijom Dudićem. Osim ovih projekta mi obnavljamo i crkve i manastire, dakle obnavljamo arheološka dobra” istakali iz Direkcije za zadužbine.

Rečeno i da se još uvijek se ne zna kada će početi radovi na rekonstrukciji jer je izrada projekta u toku.

(www.mesihat.org)

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.