Logo
  • Published in
  • Kategorija: Mešihati
  • Štampa

Uvijek govorimo i ponavljamo da je omladina najvitalni dio društva pa tako i najvitalniji dio svakog džem’ata/Medžlisa; ona je najljepši i najbolji ukras džem’ata i od kvalitete mladih, njihove razine i spoznaje vjere, življenja vjere u svakodnevnom životu, ovisi i kvalitet jednog džem’ata kao i njegova budućnost.

25 10 2017 01 sisak donacija

Posebno je značajno i hvale vrijedno kada omladina uz inicijativu i podstrek svojih imama bude generator i pokretač plemenitih djela kroz koja odašilju značajnu poruku.

Tako je omladina zagrebačkog Medžlisa ili OKM Zagreb organizirala i uspješno realizirala jednu hvalevrijednu i plemenitu akciju s kojom su željeli ostvariti veliko dobro djelo koje se povezuje sa “gradnjom kuće u Džennetu”, a s druge strane posvjedočiti svoju podršku trenutno jednom od najvažnijih projekata Islamske zajednice u Hrvatskoj, a to je izgradnja budućeg Islamskog kulturnog centra u Sisku.

Omladina MIZ Zagreb je u proteklom periodu izlagala i prodavala rukotvorine koje su sami izrađivali sa različitim motivima, a sav prihod od prodaje takvih materijala namijenili su za izgradnju IKC-a Sisak.

“Djela se cijene prema namjeri”, kaže dobro poznat hadis, pa je tako i njihovo djelo se pretvorilo u iznos s kojim su postali vakifi-utemeljitelji budućeg Islamskog kulturnog centra u Sisku skupivši iznos od 1.000,00 eura kroz izlaganje i prodaju svojih rukotvorina.

Postali su “prvi” OKM ili omladinski klub koji su vakifi-utemeljitelji IKC-a Sisak.

Željeli su osobno doći u Sisak i posjetiti gradilište IKC-a u izgradnji zajedno sa imamom Mersad ef. Kreštićem koji im je bio velika podrška u tom hajirli djelu te su nakonj posjete gradilištu imali zajedničko druženje sa omladinom MIZ Sisak koja je izrazila zadovoljstvo ovakvom gestom.

Omladinu MIZ Zagreb je usljed spriječenosti glavnog imama MIZ Sisak, pored omladine MIZ Sisak, poselamio h.Fuad ef. Karaga, imam u mirovini koji se zahvalio na ovom vrijednom činu te u kratkom obraćanju naznačio koliko je značajno i vrijedno kada mladi ljudi budu svjesni svoje uloge u društvu, a posebno u ambijentu Zajednice. Fuad ef. je kazao kako će njihova jedna kuna “izroditi” mnogo plemenitih stvari kroz izgradnju IKC-a Sisak.

Kratko se obratio i Mersad ef. Kreštić rekavši kako je to čin bratske i prijateljske povezanosti koja mora biti uvijek prisutna.

Druženje mladih se nastavilo u prostorijama Medžlisa.

Koristimo riliku da s ezahvalimo omladini MIZ Zagreb na ovoj plemenitoj gesti sa dovom Gospodaru da ih nagradi hajirli životom, hajirli brakom i hajirli potomstvom.

A.C.

 

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.