Logo
  • Published in
  • Kategorija: Mešihati
  • Štampa

Izaslanstvo Savjetodavne skupštine (Medžlis šura) Kraljevine Saudijske Arabije boravilo je u višednevnoj posjeti Hrvatskoj. Posjeta je nastavak aktivnosti poduzetih u proteklom razdoblju i organiziran je s ciljem jačanja međudržavne saradnje i jačanja privrednih veza, a ovom prilikom članovi visoke delegacije posjetili su i Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj.

06 10 2017 04 mesihat posjeta ksa

Muftija dr. Aziz ef. Hasanović sa saradnicima je jučer ugostio delegaciju predvođenu dr. Abdullah b. Hamud Al Harbijem i ambasadorom Kraljevine Saudijske Arabije Nj. E. Hani Abdullah Muminahom. Uz delegaciju susretu je prisustvovao i voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska – Kraljevina Saudijska Arabija g. Predrag Matić. Muftija je predstavio rad Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj istaknuvši izrazito dobre odnose među vjerskim zajednicama, ali i iznimne odnose s Vladom i svim nivoima vlasti u Hrvatskoj. Ukratko je predstavio historiju razvoja Zajednice u Hrvatskoj te trenutne aktivnosti i infrastrukturne projekte koji za cilj imaju poduprijeti međusobno razumijevanje. Dr. Al Harbey je izrazio zadovoljstvo zbog pozicije Islamske zajednice i muslimana u Hrvatskoj te je upoznao muftiju i s najznačajnijim projektima koji se planiraju realizirati u Kraljevini Saudijskoj Arabiji do 2030. godine. Naglasio je i da su iskustva koja postoje u Hrvatskoj vrlo zanimljiva i značajna te da u tom smislu valja nastaviti graditi i jačati poveznice kroz razmjenu iskustava i jačanje saradnje.

Nakon sastanka, delegacija je posjetila Spomen obilježje braniteljima Bošnjacima poginulima u Domovinskom ratu što ih je posebno impresioniralo nakon prethodne posjete Vukovaru i upoznavanja s trnovitim putem do stjecanja nezavisnosti i samostalnosti kojoj su i muslimani dali značajan doprinos. Delegacija je posjetila i Islamsku gimnaziju dr. Ahmeda Smajlovića, a direktor Gimnazije Mevludi ef. Arslani upoznao je delegaciju s planom i programom rada kao i insistiranju na odgojnoj dimenziji u obrazovnom procesu. Članovi delegacije su izrazili želju da pomognu u realizaciji projekata koji će podići obrazovanje i aktivnosti Zajednice. Muftija je u prethodnom razdoblju zajedno s predstavnicima vlasti razgovarao o potrebi otvaranja novog poglavlja u odnosima Hrvatske i Kraljevine Saudijske Arabije budući da postoji ogroman neiskorišteni potencijal za privrednu i svaku drugu suradnju.

(www.islamska-zajednica.hr

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.