edukativna platforma Islam.ba

A+ A A-

Pretraga pitanja

Kako se braniti od šejtanskog došaptavanja

Pitanje:

Selam!

Imam 15 godina i živim u okolini gdje čujem svakakve psovke. Nisam klanjao kad sam bio manji. Sad kako sam se posvetio vjeri klanjam svaki dan, svaki namaz. Pokušavam uraditi što više dobrih dijela, ali imam jedan problem. Javljaju mi se misli koje ne bih smio ni pomisliti izgovoriti. Čitao sam po internetu da treba spominjati što više Allaha kad takve misli dolaze. Pa me zanima da li postoji nešto kako bi me brže prošlo i da li je ovo grijeh, jer sam nekad stvarno zbunjen? Kao mali sam imao problem sa opsesivnim mislima. Više ne znam od čega je to. Imam osjećaj da mi nešto dođe i govori mi opsuj ovo, opsuj ono.

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Šejtan na razne načine nastoji zavesti ljude i odvesti ih na stranputicu i u zabludu. Zato se svakodnevno treba boriti protiv njegove vesvese i navođenja na zlo. Savjetujemo Vam da redovno klanjate namaze, kako obavezne, tako i nafile, da budete uvijek čisti i po mogućnosti pod abdestom, učite što više Kur'an, gledajući ili napamet, zatim dove koje se uče raznim povodima i prigodama, ujutro i navečer, a koje možete naći u zbirkama dova. Posebno se preporučuje u sličnim slučajevima učiti Fatihu, Ajetul-Kursijju, Amenerresulu...pa do kraja sure El-Bekara, (po mogućnosti cijelu ovu suru) i posljednje tri sure u Kur'anu. Vjerovatno svako ima nekih iskustava sa takvim mislima i vesvesama i svako se bori na svoj način. Nema magičnog lijeka koji otklanja takve simptome bez vlastite borbe i napora da se odupre njihovom uticaju. Budite uporni, strpljivi i tražite od Allaha da Vam pomogne da ih se oslobodite ili makar da smanjite njihov štetan uticaj na Vašu psihu. Za misli se neće odgovarati ukoliko dođu same od sebe i ukoliko ih čovjek nastoji odagnati i otkloniti od sebe. Prema tome ne obraćajte previše pažnje na njih i nastojte ih zanemariti.

Vaš prezir tih loših misli je dokaz Vašeg iskrenog vjerovanja. Na slične probleme žalili su i neki ashabi Allahovu Poslaniku, a.s., pa im je on rekao da je njihov strah da govore o tim lošim mislima eksplicitan dokaz njihova vjerovanja.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH