Logo

Seminar za imame Bihaćkog muftijstva

  • Published in
  • Kategorija: Aktivnosti
  • Štampa

Pod pokroviteljstvom reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH mr. Husein-ef. Kavazovića, a u organizaciji Glavnog odbora Udruženja ilmijje u velikoj sali Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću u srijedu, 25.05.2016. je održan seminar za imame Bihaćkog muftijstva pod nazivom „Imamska misija, vjerski radikalizam i nasilni ekstremizam“.  Izlagači na ovom seminaru su bili prof. Mustafa-ef. Spahić, dr. Ferid-ef. Dautović, mr. Aljo-ef. Cikotić, prof. Muhamef-ef. Jusić i mr. Meho-ef. Šljivo.

Na samom početku seminara prisutne goste i imame su poselamili predsjednik Okružnog odbora Udruženja ilmijje Bihać Izet-ef. Šahinović, koji je zaželio dobrodošlicu gostima i prisutnim imamima i ukazao na potrebu i važnost ovakvih seminara. Potom je prisutne poselamio i podržao rad Udruženja ilmijje muftija bihaćki prof. Hasan-ef. Makić, koji je ujedno iskoristio priliku da svim imamima i gostima poželi uspješnu realizaciju ramazanskih aktivnosti i da Ramazan provedu u sreći i rahatluku zajedno sa svojim porodicama.

Nakon uvodnih obraćanja, uslijedilo je inspirativno i veoma nadahnuto izlaganje prof. Mustafe-ef. Spahića. On je govorio na temu: Poziv imama i izazovi vremena / vrijema fesada i raskoli u džematu.

Dr. Ferid Dautović je govorio na temu: Imamet i čuvanje džemata / kur'anske pouke. On je kroz prizmu sura El-Muzemmil (umotani) i El-Mudessir (pokriveni) govorio o imamskom aktivizmu i o njegovom trajnom angažmanu u promociji dobra. Izuzetno zapaženo izlaganje je imao i mr. Aljo-ef. Cikotić, koji je govorio na temu: Živjeti vjeru – čuvanje emaneta i Poslanikova nasijeđa. Njegovo izlaganje je bilo naslonjeno na hadis „Ulema je nasljednik poslanika“, gdje su i obaveze i iskušenja i privilegije i čast sastavni dijelovi imamskog djelovanja.

Nakon savjetodavnih izlaganja kakva misija imama treba da bude i kakvim vrlinama treba da se okiti onaj koji se svojevoljno odlučio da život provede u misiji imama, uslijedila su dva izlaganja koja imaju za cilj da predstave realnost u kojem djeluju imami suočeni sa brojnim izazovima radikalnih pojava i neprihvatljivog tumačenja naše vjere. Prof. Muhamed Jusić je govorio na temu: Muslimanski sukobi i frakcionaštvo – korijeni i kontekstualizacija. On je kroz hadiske citate nastojao približiti slušaocima sami nastanak radikalnog poimanja vjere u vrijeme Muhammeda, a.s. i njegovih ashaba i kako se tada Allahov Poslanika, a.s., ponio prema onima koji su drugačije razmišljali i djelovali. Potom je mr. Meho-ef. Šljivo govorio na temu: Ko i kako govori u ime islama? On je sa imamima podijelio svoja imamska iskustva posebno ističući da brojnost ljudi na aktivnostima nije nikakav znak da je ono što imam radi dobro ili loše i da naše aktivnosti moraju biti kvalitetne i sa porukom, bez obzira što možda takve neće biti nagrađene aktivnom publikom.                                         

Zatim je uslijedila diskusija gdje su imami izrazili svoju pozitivnu kritiku na seminar izražavajući punu podršku udruženju Ilmijje da nastavi sa ovakvim aktivnostima.

Zatim je moderator seminara Nazif-ef. Horozović pročitao zaključke izvedene iz izlaganja uvaženih gostiju, a prof. dr. Fuad Sedić je na kraju čestitao organizatoru i gostima na uspješnom seminaru i proučio hajir dovu.

Seminar je okončan podjelom certifikata, zajedničkim klanjanjem podne namaza i zajedničkim ručkom.

N. Horozović

  • 0101
Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.