Promo banner

A+ A A-

Glavni odbor Udruženja ilmijje IZ u BiH: Podrška stavovima Reisu-l-uleme

Glavni odbor Udruženja ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je 18. novembra 2015. godine u Travniku održao  svoju redovnu sjednicu. Domaćini ovog skupa bili su Odbor Udruženja ilmijje Travnik i MIZ Travnik. U ime Odbora Udruženja ilmijje Travnik dobrodošlicu je poželio Adis ef. Zelkanović, a u ime MIZ Travnik pozdravnim riječima se obratio mr. Nermin Šušić, predsjednik Medžlisa. Riječi dobrodošlice su uputili i direktor Elči Ibrahim-pašine medrese mr. Dževdet ef.Šošić i načelnik Općine Travnik gosp. Admir Hadžiemrić.

19 11 2015 01 ilmijja sjednica 1

Travnik, 18. novembra 2015. - Glavni odbor Udruženja ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini  održao je svoju redovnu sjednicu u Travniku. Domaćini ovog skupa bili su Odbor Udruženja ilmijje Travnik i MIZ Travnik. U ime Odbora Udruženja ilmijje Travnik dobrodošlicu je poželio Adis ef. Zelkanović, a u ime MIZ Travnik pozdravnim riječima se obratio mr. Nermin Šušić, predsjednik Medžlisa. Riječi dobrodošlice su uputili i direktor Elči Ibrahim-pašine medrese mr. Dževdet ef.Šošić i načelnik Općine Travnik gosp. Admir Hadžiemrić.

Glavni odbor Udruženja ilmijje je, razmatrajući statusna pitanja imama, donio odluku o održavanju tematskog skupa na kog će pored predsjednika okružnih odbora biti pozvani i direktori uprava Rijaseta IZ, te ostali koji mogu doprinijeti  rješavanju aktuelnih pitanja iz ove oblasti.  Glavni odbor je također razmtrao i pravce djelovanja za poboljšanje rada Udruženja u narednom periodu.  Svi okružni odbori i odbori Udruženja na nivou medžlisa IZ su pozvani da podrže projekt štampe i distribucije kalendara za 2016. sa uporednim hidretskim kalendarom i takvimom, posebno imajući u vidu da je Udruženje ilmijje jedini ovlašteni izdavač ove vrste kalendara. 

Glavni odbor je izrazio nedvojbenu podršku Reisu-l-ulemi  Husein ef. Kavazoviću u vezi sa njegovim istupima o tragičnim događajima u Parizu. Posebno je naglašena institucionalna važnost Islamske zajednice u BIH, čije je djelovanje utemeljeno na hanefijskom mezhebu i maturidijskom akaidu i važnost slijeđenja vjerskih autoriteta na čelu sa Reisu-l-ulemom.