Promo banner

A+ A A-

Film „Imami šehidi“ prikazan na manifestaciji „Dani Stolačkih džamija“

U okviru manifestacije „Dani stolačkih džamija“ u produkciji Udruženja Ilmijje BiH dokumentarni film „Imami šehidi“ prikazan je u subotu veče (17.8.2013.g.) i u Stocu.

da-st-dzam-fil-im-seh-08-2013-1

 

O značaju i sadržaju filma, respektabilnoj stolačkoj publici, kratko je govorio predsjednik udruženja Ilmijje BiH Mensur ef. Pašalić. Apostrofirajući univerzalne ciljeve ljudskog života, na kojima islam posebno insistira, Mensur ef. Pašalić je podsjetio na utjecaj Ahdname sultana Fatiha, kao pravnog dokumenta, na cjelokupnu historiju Bosne i Hercegovine. „Sultan Fatih je 1463.g., kad je imao ogromnu moć, bosanskim franjevcima zagarantirao prava časti, imetka, ispovijedanja vjere, pravo vizitizacije, da putuju slobodno po osmanskom carstvu. Da smo mi imali u periodu agresije zagarantirana ova prava ne bismo imali genocid u Srebrenici, genocid u Prijedoru,  niti protjerivanja Bošnjaka kao što se desilo vama ovdje u Stocu“, kazao je ef. Pašalić. Predstavljajući film ef. Pašalić je zaključio kako su se imami u toku agresije na BiH borili i ginuli za iste te univerzalne vrijednosti života koje je promovirao i sultan Fatih. Film govori o sudbinama 97 imama koji su stameno ostali uz svoj narod i u svojoj Bosni. „Ovim filmom ne glorificiramo ulogu imama u našem nacionalnom korpusu. Imami su u ovom filmu prikazani kao dio svoga naroda, dio kompletne bosanskohercegovačke zajednice. Imami su dokazali da žele jedinstvenu državu svih naroda i građana sa punom slobodom svakoga čovjeka. Ovaj film se ne završava aplauzom već Fatihom koju učimo svim bosanskohercegovačkim šehidima“, podsjetio je ef. Pašalić.

da-st-dzam-fil-im-seh-08-2013-2

 

Manifestacija Dani stolačkih džamija otvorena je u petak veče tribinom na kojoj je prof.dr. Senadin Lavić govorio o temi „Bošnjaci i bošnjaštvo u svjetlu posljednjeg popisa stanovništva u Bosni Hercegovini“. U nedjelju veče u okviru ove manifestacije promovirana je knjiga Enesa Ratukušića „Trovanje zdravom hranom“.  

Za ponedjeljak, 19.8.2013. u 20:20h u avliji Careve džamije najavljena je promocija knjige “Recep Tayyp Erdogan, Rađanje lidera, u srijedu veče projekcija još jednog dokumentarnog filma “Stolačke džamije” i otvaranje izložbe “Stolački akvareli” udruženja "Art Antika”. U petak na džumi namazu posjetom reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića ovogodišnja manifestacija “Dani stolačkih džamija” biće i svečano zatvorena.

H. Eminović