A+ A A-

Pretraga pitanja

Ginekološki pregled

Pitanje:
Esselamu alejkum!
Trenutno imam problema ginekološke prirode, djevica sam, a ljekar, radi uspješnosti dijagnostike, insistira da me pregleda vaginalno, jer neke nalaze može samo obaviti na taj način, a po njenom ubjeđenju meni trenutno nije dobro (iako se ja baš tako strašno loše i ne osjećam). Pitala sam za drugo mišljenje i dobila isti odgovor (radi nalaza ultrazvuka i opšte simptomatike). Živim u stranoj zemlji u kojoj je više nenormalno biti djevica u mojim godinama nego normalno (zagazila sam već odavno u tridesete), iako to za mene kao mu'minku nije mjerilo po kojem bih se ja ravnala, ali navodim ovo samo da bih pojasnila i stav ljekara i njihovo eventualno nerazumijevanje mog stajališta kad je već u pitanju zdravlje. Po njihovom stajalištu, nakon takve vrste pregleda formalno više neću biti djevica, ali moralno sam djevica sve dok nisam imala odnos s muškarcem. Isto tako smatraju da bi moj budući partner trebao imati razumijevanja kad je zdravlje u pitanju. Ali na to mogu reći: ne poznaju oni nas....
Šta da radim? Kakav je stav islama o ovom pitanju, jer se trenutno osjećam stavljena pred zid s izborom: 'himen ili život/zdravlje'.

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Ukoliko je situacija doista takva i vaginalni pregled neophodan radi kompletiranja ljekarskih nalaza, nema šerijatske smetnje da se taj pregled obavi, jer je očuvanje života i zdravlje jedna od temeljnih vrijednosti koje štiti šerijat. Nužda privremeno čini dozvoljenim ono što je inače zabranjeno kako bi se prevazišlo stanje nužde. To je poznato šerijatsko načelo. Djevojka kojoj je himen oštećen ili uništen na taj način i dalje se pravno tretira djevicom. Budućem mužu možete skrenuti pažnju na tu vrstu pregleda i njegove posljedice i dokumentovati to ukoliko bude insistirao na dokazu. Naravno, ukoliko je moguće da ginekološke preglede obavi žena ginekolog, to je bolje, a ako to nije moguće, nema smetnje da se obavi onako kako je moguće i dostupno.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH