A+ A A-

Pretraga pitanja

Specijalizacija iz ginekologije

Pitanje

Esselamu alejkum!
Mlada sam doktorica i sestra u vjeri pred kojoj je velika dilema. Naime, ponuđena mi je specijalizacija iz ginekologije kojom bih se željela baviti, ali nisam sigurna da li je po islamskim načelima doktoru dozvoljeno da vrši abortus? Pretpostavljam da je medicinski indiciran abortus dozvoljen, a šta je sa namjernim prekidom trudnoće?

Budući da ću raditi u malom mjestu, gdje ću možda biti i jedini ginekolog, da li te okolnosti imaju ikakvu važnost kod takvog djela? I da li je na specijalizaciji dozvoljeno uraditi abortus da bih naučila samu tehniku izvođenja?
Neka Vas dragi Allah dž. š. nagradi monogo biste mi pomogli s odgovorom!

 

Odgovor

Izuzetno je važno da imamo žene muslimanke koje se bave ginekologijom. To je jedna od vrsta kolektivnih obaveza muslimana. Kao i svaka struka i nauka, i ginekologija ima svoje uvjete i standarde koje morate ispuniti da biste se uopće mogli baviti tom djelatnošću.

Kada se radi o abortusu koji specijalizant izvodi radi vježbe, kandidat specijalizant ne odgovara za njeg, već mentor koji o tome donosi odluku. Kada je riječ o abortusima općenito, neki od njih su zabranjeni, a neki dopušteni. O tome se donose procjene tokom bavljenja tom djelatnošću u svakom konkretnom slučaju. Ukoliko imate nekih dilema, sumnji i zadrške, opredijelite se za neku drugu specijalizaciju, ali svaka od njih izaziva neke dileme i otvara neka pitanja.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH