Promo banner

A+ A A-

Zamjenik reisul-uleme posjetio Islamsku zajednicu Bošnjaka u Austriji

  • 0101

Zamjenik reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini prof. dr. Enes-ef. Ljevaković od 16. do 19. maja boravio je u višednevnoj posjeti Islamskoj zajednici Bošnjaka u Austriji (IZBA), tokom koje je obišao nekoliko džemata, razgovarao s imamima, predstavnicima džematskih odbora i džematlijama, te informirao o aktuelnim projektima i aktivnostima u džematima.

U petak, 17. maja 2024. godine, zamjenik reisul-uleme posjetio je džemat Tulln gdje je predvodio džuma-namaz i održao hutbu. U hutbi je govorio o značaju džemata kao važnoj pretpostavci za jačanja zajednice u cjelini.

- U džamijama se približavamo našem Stvoritelju, a u džematskim safovima izgrađujemo i jačamo bratstvo, pružamo jedni drugima zaštitu i polažemo ispit solidarnosti. Džemat nas odgaja u duhu zajedništva i dogovaranja. Namaz u jedinstvenome safu simbolizira našu snagu i jedinstvo, a napuštanje safa i izdvajanje iz džemata znak je podjela i nerazumijevanja - kazao je profesor Ljevaković.

Istoga dana, poslije džume-namaza, zamjenik reisul-uleme je na neformalnom sastanku razgovarao sa predstavnicima nekoliko džemata iz Beča i Donje Austrije te se upoznao sa planovima i projektima koje su ovi džemati započeli.

U subotu, 18. maja 2024. godine, dr. Ljevaković je posjetio džemat Mistelbach, gdje je obišao džamiju koja je još uvijek u fazi izgradnje. Tom prilikom, razgovarao je s džematlijama, imamom i članovima građevinskog odbora o napretku radova i planovima za useljenje.

Istoga dana posjetio je i džemat Bosna u Beču, gdje je prisustvovao ikrar-dovi i ispraćaju ovogodišnjih hadžija.

Ovaj događaj okupio je džematlije i rodbinu, koji su došli da podijele radost skoroga polaska na hadž. U svome obraćanju, zamjenik reisul-uleme naglasio je da hadž predstavlja jedan bitan uspon u ljudskome životu, koji čovjeku pomaže da se izdigne i nadraste brojne životne ponore sa kojima se čovjek svakodnevno bori na dunjaluku.

Poslije Beča, zamjenik reisul-uleme posjetio je džemat Wiener Neustadt gdje je razgovarao sa imamom i članovima džematskog odbora o projektu izgradnje nove džamije. Predstavnici džemata su upoznali dr. Ljevakovića s planovima i skorim početkom gradnje, te su sagledane mogućnosti podrške ovome projektu.

U nedjelju, 19. maja 2024. godine, zamjenik reisul-uleme dr. Enes Ljevaković je u pratnji glavnoga imama Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji mr. Senad-ef. Kusura posjetio džemat Krems i prisustvovao svečanosti obilježavanja 30. godišnjice postojanja ovoga džemata.  

Ovaj jubilej je obilježen prigodnim programom i prisustvom mnogih uglednih gostiju, te je bio prilika za prisjećanje na rast i uspjehe džemata Krems.

- Kao Zajednica čiji je cilj promoviranje dobra i odvraćanje od zla, koja bezrezervno podržava ideju multikulturalnosti, suživota, tolerancije, poštovanja drugog i drugačijeg, mi smo se, opredijelili za pozitivnu integraciju u društva u zemljama u kojima živimo, uz nastojanje da očuvamo svoj vjerski, kulturni i nacionalni identitet. Borimo se i zalažemo za napredak, razvoj i sigurnost, kako naše domovine, tako i država u kojima živimo, u kojima smo se privremeno ili trajno nastanili i u kojima zarađujemo za svoju egzistenciju i egzistenciju naših porodica - kazao je ovim povodom, zamjenik reisul-uleme.

Nakon svečanosti u Kremsu, dr. Ljevaković posjetio je džemat Sankt Pölten, gdje je razgovarao sa džematlijama o planovima i projektima ovoga džemata.

(Preporod.info)