A+ A A-

Posebni izaslanik Kraljevine Švedske u posjeti muftiji mostarskom

04 04 2019 02 muftija mostarski susret mvp svedska

Mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović danas se susreo sa specijalnim izaslanikom Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Švedske za pitanja religije u sukobima i izgradnji mira Peterom Weiderudom, koji ovih dana boravi u posjeti Bosni i Hercegovini s ciljem upoznavanja prilika u Bosni i Hercegovini. Weiderud je posebno posvećen pitanjima uloge religija u konfliktnim društvima i njihovom doprinosu miru u svijetu.

„Iako ponekad čujemo da su religije uzrok ratova, ja se s tim ne slažem. Konflikti obično nastaju zbog teritorija, moći i pribavljanja materijalne koristi. Nažalost, religije se ponekad koriste i zloupotrebljavaju u ratnim situacijama zato što su religije jako bitne za ljudski identitet. One nam govore ko smo mi i ko mi nismo“, kazao je Weiderud. On smatra kako je izuzetno važno sagledavati na koji način vjerski autoriteti mogu doprinijeti u izgradnji mira, dijaloga i razumijevanja. Mostar kao grad koji je bio žrtva užasnih razaranja nakon višestoljetne koegzistencije različitih vjerskih svjetonazora, prema njegovoj ocjeni, posljednjih godina ulaže velike napore u stvaranju povoljnog ambijenata zajedničkog života. „Uspjeh Mostara nije bitan samo za Mostarce. Uspjeh Mostara je i nama jako bitan, zato što tenzije netolerancije, neprihvaćanja drugog nisu tipične samo za Mostar. To je tipično za ljudska bića uopće i zato bismo željeli da Mostar uspije u svojim nastojanjima i da ponovo bude primjer kao što je to bio i ranije“, istakao je Weiderud.

Ovaj susret mostarski muftija ocijenio je vrlo korisnim jer je to bila prilika za razmjenu mišljenja o ulozi religije u društvu. „Njegova ekselencija ima bogato iskustvo s različitih strana svijeta, jako dobro poznaje islama i muslimane i izuzetno cijeni građane Mostara koji su se efikasno integrirali u švedsko društvo. Dobar je poznavalac svega onog što je urađeno u Mostaru na polju izgradnje dijaloga, povjerenja i mira u proteklom vremenu. Za njega je to neosporna vrijednost koja se može prenijeti i na šire evropske prostore. On to vidi kao model zajedničkog života, koegzistencije religija i kultura, nužno potreban Evropi, koja se susreće sa različitim izazovima, netolerancije, islamofobije i drugih koncepata koji ugrožavaju različitosti “, kazao je muftija. U mišljenjima švedskog diplomate muftija je prepoznao nadu i ohrabrenje za nastavak izgradnje dobrih međureligijskih odnosa na čemu Islamska zajednica ustrajno i predano radi. „ Nama je dragocjeno saznanje da našu ulogu, poziciju i nastojanje ljudi s vana doživljavaju i sagledavaju na taj način“, zaključio je mufitija.

Gospodin Peter Weiderud je u periodu 2015 – 2018 radio na poziciji direktora Švedskog instituta u Alexandriji, a u periodu od 2002 – 2006 radio je na poziciji Direktora za međunarodne odnose Svjetskog saveza crkava. Od 2005. do 2015. bio je predsjednik jedne od organizacija unutar Socijaldemokratske partije Švedske koja se naziva Kršćansko bratstvo (Broderskap), a koja okuplja socijaldemokratski orijentirane kršćane.

Uz konstataciju da više nije politički aktivan i da sada nastupa isključivo kao diplomata na našu molbu, ipak je prokomentirao činjenicu da su u postkomunističkim zemljama kršćanstvo i socijaldemokratija u praksi „nespojive“. Slično je, kaže, prije stotinu godina bilo i u Švedskoj gdje se radnički pokret inspirirao na teoriji Karla Marksa. Taj pokret je prihvatio marksističke ideje o religiji kao opijum za narod dok je Crkva istovremeno bila konzervativna i nije pristajala na promjene. Broderskap okupila je oko sebe ljude odgojene u kršćanskom duhu koji su željeli promjene i napredak u društvu. Crkva ih je smatrala „politički crvenim“ a u stranci su bili „previše religiozni“. Bili su neka vrsta „beskućnika“. „Prije stotinu godina u tom odjeljenju socijaldemokratske partije bili su samo kršćani, ali od 2005.godine kada sam postao predsjednik partije odlučio sam da je otvorim i za muslimane i jevreje. Naravno da su kršćanstvo i socijaldemokratija spojivi. Stranka se bori isključivo za sekularnu državu. Malo je opasno miješati religiju i politiku, ali ideje koje religija sa sobom nosi mogu izuzetno pomoći ako se na valjan način prenesu u politiku“, mišljenja je Weiderud.