A+ A A-

Mektebsko takmičenje u Bosanskom Novom

Juče, 19. aprila 2015. godine, održano je, u džematu Urije, mektebsko takmičenje na nivou Medžlisa IZ Bosanski Novi. Prvobitna zamisao je bila da se isto takmičenje održi u džematu Blagaj Japra, no s obzirom na kišu koja je padala dan prije i mokar teren na stadionu u Blagaju isto je premješteno u džemat Urije. I ove godine takmičenje je održano u standardiziranim kategorijama: test općeg znanja, kiraet za mlađi uzrast i kiraet za stariji uzrast te takmičenje u malom fudbalu.

20-04-2015-10-mek-tak-bn-1

U džamiji se, nakon okupljanja, svih takmičara održalo otvaranje ovogodišnjeg takmičenja koje je otvorio glavni imam MIZ Bosanski Novi Elvir ef. Vakufac koji je čestitao takmičarima na postignutim rezultatima u njihovim džematima, zaželio im uspjeha i dobre rezultate i na nivou medžlisa te proglasio takmičenje otvorenim. Komisije za nadgledanje regularnosti takmičenja ( Samir ef. Ahmić i Ramiz ef. Veladžić za kiraet te Elvir ef. Vakufac i Emir ef. Nuhić za test općeg znanja ) su zatim započele sa ispitivanjem kandidata, dok se sportski dio takmičenja preselio u dvoranu Osnovne škole na Urijama. Treba i istaći da su gosti ovogodišnjeg takmičenja bili polaznici mekteba iz Bosanske Kostajnice koji su nastupali u sportskom dijelu takmičenja. Nakon završetka i sportskog dijela u domu na Urijama održano je proglašenje najboljih, uručivanje šehadetnama za postignute rezultate, za učešće na takmičenju kao i za postignute rezultate na ranije održanim takmičenjima iz islamske vjeronauke u osnovnim i srednjim školama.

Poredak osvojenih mjesta po kategorijama za 1436 h.g. odnosno 2015. godinu izgleda ovako:

Test općeg znanja:

1. MJESTO: MEDINA ZEĆIROSKI ( DŽEMAT URIJE )

2. MJESTO: SUMEJA ŠUPUKOVIĆ ( DŽEMAT SUHAČA )

3. MJESTO: ERMIN ŠUMIĆ ( DŽEMAT BLAGAJ JAPRA )

Kiraet-mlađi uzrast:

1. MJESTO: NUH HODŽIĆ ( DŽEMAT URIJE )

2. MJESTO: DAVUD ŠABIĆ ( DŽEMAT SUHAČA )

3. MJESTO: MERJEMA KLIČIĆ ( DŽEMAT BLAGAJ JAPRA ) i SELMA BAŠIĆ ( DŽEMAT URIJE )

Kiraet- stariji uzrast:

1. MJESTO: JASMINA KAJTEZOVIĆ ( DŽEMAT URIJE )

2. MJESTO: ERMIN ŠUMIĆ ( DŽEMAT BLAGAJ JAPRA )

Mali fudbal:

1. MJESTO: DŽEMAT URIJE

2. MJESTO: MIZ BOSANSKA KOSTAJNICA

3 MJESTO: DŽEMAT SUHAČA

Glavni imam MIZ Bosanski Novi Elvir ef. Vakufac i predsjednik Medžlisa Jasmin Karabegović čestitaju svim takmičarima, osvajačima priznanja, njihovim imamima i želi im puno uspjeha na muftijskom takmičenju.

Prvoplasirani takmičari predstavljaće MIZ Bosanski Novi na takmičenju na nivou muftijstva bihaćkog koje će se održati 3 maja 2015. godine.

Amir Kalender