A+ A A-

Tuzla: Održana tribina „Uloga porodice i obrazovanja u očuvanju vjerskog i kulturnog identiteta Bošnjaka“

Medžlis Islamske zajednice Tuzla u saradnji sa Koordinacijom bošnjačkih nevladinih organizacija Tuzlanskog kantona i Bosanskim kulturnim centrom, organizovao je javnu tribinu „Uloga porodice i obrazovanja u očuvanju vjerskog i kulturnog identiteta Bošnjaka“.

20-04-2015-03-por-trib-tuz-1

Predavači na tribini bili su dr.sci. Mensur Husić, pomoćnik direktora Behram-begove medrese u Tuzli i  prof. Izet ef. Čamdžić, imam Gradske džamije u Zavidovićima.

Prije same tribine glavni imam MIZ Tuzla,  hafiz Ahmed ef. Huskanović, u svome obraćanju istakao je važnost i značaj  onoga što naša djeca uče u školama, te da bez zdrave porodice nema zdravog društva.

Izet ef. Čamdžić naglasio je da porodicu možemo posmatrati kao sinonim za odgoj i temelj svakog društva.

- Brak je osnova na kojoj počiva porodični odnos. Porodični život počinje stupanjem u brak. Odgoj djece u svakoj porodici posebno je bitan. Odgoj se mora temeljiti na ljubavi, blagosti i duhovnosti. Nužno je da porodica bude utemeljena na islamskim vrijednostima, jer je takva porodica zdrava. Porodici se u islamu poklanja velika pažnja. Islam teži očuvanju porodičnih veza među širim porodičnim krugom. Očuvati porodične odnose znači pomagati i činiti dobročinstvo svojoj porodici – naglasio je Čamdžić.

Sreća je u pravome izboru bračnoga druga

Čamdžić smatra da kada je riječ o porodici izbor bračnoga druga ima nezamjenjivu ulogu u kreiranju porodične harmonije, obzirom da se u porodici čuva vjerski i kulturni identitet. Stoga je sreća u pravom izboru bračnoga druga. Pravi izbor je izabrati vjernika, odnosno vjernicu za bračnoga partnera.

- Svjedoci smo da danas roditelji više  pažnje usmjeravaju obrazovnom razvoju svoje djece i uspjehu djece u školi. Smatram da se odgoju ne poklanja dovoljno pažnje. Mnoge porodice su u aspektu odgoja zakazale. Odgoj i obrazovanje podjednako su važni. Moramo težiti tome da nam djeca budu dobri učenici u školi, ali i djeca koja će biti privržena vjeri. Roditelji moraju znati gdje su i s kime se druže njihova djeca. I kada su sama na internetu u svojoj sobi, naša djeca nisu sama. Da bi djeca ispravno koristila tehnologiju u srca djece treba usaditi vjeru. Ako to postignemo djeca će nam znati šta je dobro i loše. Moći će razlikovati dobro i zlo – istakao je Čamdžić.

Sačuvati porodicu od svega što je ugrožava zasigurno je najbolji način očuvanja vjerskog i kulturnog identiteta Bošnjaka.

Brak bez djece

Doktor Mensur Husić govorio je o izazovima sa kojima se suočava bošnjačka porodica  i evidentnoj krizi porodice.

- Sve je veći broj mladih koji odgađaju brak, prihvataju brak bez djece i nepoželjne obrasce ponašanja - blud, narkomanija i alkohol. Koliko će naše društvo biti zdravo zavisi od naših porodica, vjerskih zajednica i savjesnih pojedinaca i nevladinih organizacija. U krizi je reproduktivna uloga porodice. Da je tako najbolje govori činjenica da će ove školske godine u Tuzli samo 1.024 učenika završiti osnovnu školu, dok će na području Tuzlanskog kantona nešto više od 4000 djece završiti osnovnu školu. Sa druge strane svaki deseti brak u FBIH rezultira razvodom – pojašnjava Husić.

Prema njegovome mišljenju do toga je došlo zbog pojačane individualizacije i nestanka komšiluka, kao i promijenjenog sistema vrijednosti.

Husić zaključuje da je evidentna kriza morala u bosanskohercegovačkom društvu. Da je tako najbolje svjedoči podatak da je prema sprovedenom istraživanju iz 2008.godine 60 posto mladih imalo spolni odnos. Bez morala neće biti moguće očuvati porodicu. Zbog toga je nužno vratiti porodicu islamskim korijenima.

Džanan Ribić