Promo banner

A+ A A-

8. Konferencija islamske mladeži Hrvatske

Od 10. do 11. 04. 2015. godine održana Osma konferencija islamske mladeži. Prošle godine u Rijeci, ove godine u Puli.

Na konferenciji sudjelovali su mladi od 18 do 25 godina, iz cijele Hrvatske. Pula je ove godine imala priliku ugostiti 120 mladih ljudi koji su došli da upoznaju svoje vršnjake, upoznaju grad i naravno nauče nešto novo.

Prvi dan, petak, bili su gosti na koncertu duhovne glazbe koju su organizirali Mešihat islamske zajednice u Hrvatskoj i Medžlis islamske zajednice Pula.

Drugi dan, konferencija je zvanično otvorena. Voditelj ureda za da’wu i mladež, Mirza ef. Mešić  imao je priliku izraziti svima dobrodošlicu i zahvaliti se omladini što se odazvala u velikom broju.

Glavno predavanje održali su gospodin Edin Tule i gospođa Aida Tule.

Tema konferencije bila je: Brak i pitanje hidžaba. Gosti su se zaista potrudili i zainteresirali omladinu. Predavanje je bilo interaktivno, uključujući i radionice. Omladina je dobila zadatak da na temelju jednog Kur’anskog ajeta:  ”Oni su odjeća vaša, a vi ste odjeća njihova”  iznesu svoje mišljenje o tome kako Kur’an gleda na brak. Može se istaknuti da su odgovori i promišljanja bili veoma zanimljivi, svaka grupa dala je drugačiji odgovor, ne ponavljajući se, iz čega smo zaključili da im se program, predavanje i ovaj način pristupanja posebno svidio.  Naravno, tu treba spomenuti i speed dating jer je bio zaslužan za smijeh u dvorani.

U drugom dijelu programa, poslije podne namaza, psihologinja Aida Tule održala je predavanje na temu hidžaba. Predavanje nije bilo klasično pitanje hidžaba i šerijatski stav nego njen put kroz koji je prošla kad je odlučila nositi hidžab. Ispričala je svoju priču koja je mnoge ganula.

Konferencija se zatvorila  tako što je omladina, zajedno s predavačima i voditeljem Mirzom ef. Mešićem posjetila grad. Oblišli su kulturne znamenitosti grada Pule.

U nedjelju su omladinci imali priliku brodom krstariti oko Brijuna.

 Nadamo se da se svima koji su prisustvovali Osmoj konferenciji islamske mladeži program u ta tri dana svidio i da će nas ako Bog da opet posjetiti.

(www.islamska-zajednica.hr)

  • 0101