A+ A A-

Aktivnosti polaznika mektebske nastave u Kotor Varošu

Mektebska liga i malom fudbalu

Medžlis IZ Kotor Varoš je medžlis u kome aktivno funcioniše deset džemata i u kojima se uz prisustvo velikog broja djece izvodi mektebska nastava. Sa željom da mekteb i mektebska nastava budu još zanimljiviji i privlačniji djeci Medžlis IZ Kotor Varoš je odlučio da osnuje mektebsku ligu u kojoj pravo učešća imaju oni polaznici koji su redovni u svojim mektebima i koji na mektebskoj nastavi postižu dobre rezultate, a sve sa ciljem kako bi motiviralo polaznike mektebske nastave da budu još redovniji i još aktivniji.

Prvo kolo mektebske lige održano je u subotu 11. aprila 2015. godine u džematu Hanifići na nedavno izgrađenom modernom Mektebskom sportsko-rekreativnom centru Vrbik, a koji je vlasništvo Medžlisa IZ Kotor Varoš. Učestvovali su polaznici mekteba svih kotorvaroških  džemata i u fer i sportskoj atmosferi nastojali zabilježiti što bolji rezultat za svoj mekteb i osvojiti što više bodova koji će se na kraju lige zbrojiti i dati ukupnog pobjednika.

Sportsku sekciju Medžlisa IZ Kotor Varoš vode imami Emir ef. Bilić, Ibrahim ef. Sofić i Abid ef. Pašić, a svi ostali imami su aktivno učestvovali u organizaciji i pripremi lige i ekipa. Današnjem otvorenju lige prisustvovao je i veliki broj gledalaca koji su željeli dati podršku prvenstveno ekipi koja dolazi iz njihovog džemata, ali i podršku cjelokupnom projektu o kojem su imali samo riječi hvale.

  • 0101

Izlet i čas mekteba u prirodi

U nedjelju 12. aprila 2015. godine polaznici mektebske nastave džemata Hanifići – Čirkino Brdo, Medžlis IZ Kotor Varoš,  sa svojim mualimom Nijaz ef. Duzanom išli su na jednodnevni izlet u prirodu  u sklopu kojeg su upoznavali svoju bližu okolinu, učili orijentaciju u prostoru, ali i uživali u prirodnim ljepotama kojih na ovom području uistinu mnogo.

U sklopu ovog izleta polaznici mekteba su posjetili i staro muslimansko mezarje koje se nalazi 4-5 kilometara udaljeno od najbližeg naseljenog bošnjačkog mjesta i koje još svijedoči o bivstvovanju Bošnjaka  i na ovim prostorima o ćemu sada postoje samo usmena predanja i kazivanja. Ovo mezarje je u narodu poznato kao „Alagino greblje“ i nažalost danas je u potpunosti zaraslo, nišani koji su tu bili su porušeni i nestali, a samo jedan porušeni nišan svjedoči o dugogodišnjoj tradiciji i historiji Bošnjaka na ovom prostoru. Prema usmenom predanju zadnja ukopana u ovo mezarje je Imamović Mejra ili Kada 1946. godine i od tada ovo mezarje nije korišteno.

Polaznici mekteba su oduševljeni današnjim izletom i časom u prirodi i iako su se dobrano umorili sa nestrpljenjem iščekuju slijedeću ovakvu priliku, kada će biti u prilici naučiti nešto novo o svojoj bližoj okolini i kako bi ova usmena predanja mogli prenositi na generacije koje dolaze, a koje se nažalost sve više otuđuju od svoje kulture i tradicije.

Nijaz Duzan

  • 0101