A+ A A-

„Arapski za sve“: Uspješno okončan seminar za profesore arapskog jezika

Obraćanjima organizatora i učesnika, te dodjelom uvjerenja 24. marta 2015. godine u Centru za lično i profesionalno usavršavanje u Sarajevu okončan je seminar za profesore  i poznavaoce arapskog jezika. Suorganizatori seminara su bili Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u BiH i ataše za vjerska pitanja Ambasade Kraljevine Saudijske Arabije u Sarajevu u saradnji sa institutom “Arapski za sve“.

Dvadeset učesnika seminara angažovanih na poslovima profesora i imama, tokom petodnevnog seminara imalo je priliku unaprijediti znanja i vještine u oblasti metodike podučavanja arapskog jezika kroz predavanja, prezentacije, vježbe, diskusije i testiranja.

Na seminaru su posebno naglašene tematske oblasti koje se odnose na specifičnosti usvajanje maternjeg i učenja stranog jezika, najčešće metode poučavanja stranog jezika uz njihove dobre i loše strane. Posebno je naglašen značaj četiri osnovne vještine koje je potrebno usvojiti u svakom jeziku: slušanje, čitanje, govor i pisanje. Na seminaru su prezentirane najefikasnije metode učenja i predavanja ovih vještina, faze u poučavanju jezičkih vještina te ukazano na ulogu kvalitetnih priprema, vježbi i ispita.

Na svečanosti su se obratili i certifikate uručili dr. Amir ef. Karić, direktor Uprave za obrazovanje i nauku, Abdulmajid Alghayth, ataše za vjerska pitanja Ambasade Kraljevine Saudijske Arabije i gostujući profesori iz Saudijske Arabije,  Awadh Aljumah i Sultan ben Suqaian.

U obraćanjima predstavnika suorganizatora i učesnika seminara istaknuto je zadovoljstvo saradnjom Uprave za obrazovanje i nauku i atašea za vjerska pitanja na brojnim projektima, te posebno istaknuta potreba da se kontinuirano održavaju programi podrške učenju, poučavanju i izučavanju arapskog jezika u Bosni i Hercegovini.

  • 0101