A+ A A-

Mevlud u tekiji „Mes'udiji“ u Kaćunima

23-03-2015-06-mev-kac-1U subotu, 21.03.2015.g. poslije jacije namaza, u povodu Dana tekije, održan je tradicionalni mevlud i zikr u tekiji „Mes'udiji“ u Kaćunima, MIZ Busovača. Uz brojne zvanice tekija je bila izuzetno posjećena.

Na početku se obratio šejh tekije dr. Ćazim-ef. Hadžimejlić kojom prilikom je poselamio, te biranim i toplim riječima izrazio dobrodošlicu posjetiocima ove divne manifestacije nakon čega je, ispred MIZ Busovača prisutne poselamio glavni imam Ferid-ef. Huseinbašić.

Nakon mevluda skupu se obratio direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH, mr. Nusret-ef. Abdibegović, te svojim nadahnutim obraćanjem oduševio sve prisutne. Između ostalog direktor Abdibegović je kazao:

''Osnova džemata je džamija i tu ćemo svi biti jedinstveni. Oni koji hoće nadgradnju oni prolaze kroz džamiju i dolaze u tekiju. Taj spoj džemata i džamije je uvijek krasio bosanske šejhove i bosansku ulemu. Vjerujem da će među našim šejhovima na bosanskom prostoru biti i uleme koja će znati prenositi i tumačiti vrijednosti ovoga o čemu mi govorimo a to je zikr, to je ibadet, to je okupljanje i čuvanje džemata. Želimo da očuvamo naš džemat, bošnjački džemat, jedinstvo u džematu, i u saffu. Ako budemo svi preuzeli odgovornost onda niko neće moći pokidati silsilu našeg jedinstva i zajedništva. U tome je snaga naše vjere. I zato ćemo kazati da svi oni koji dolaze iz drugih krajeva svijeta koji nam nude programe i svoje viđenje muslimana neka nas puste na miru. Imamo svoje imame, imamo svoju ulemu, imamo svoje džamije, imamo svoje medrese i mi ćemo se znati organizirati.

Tekije moraju biti pod tarikatskim centrom. To je program koji smo mi usaglasili i kojeg ćemo nositi. I u tom kontekstu vas koji ste džematlije i džamija i tekija pozivam da nas podržite u tome. I oni koji predvode tekije neka se uključe. Mi ćemo napraviti program koji će biti na ponos sviju nas. Što se tiče programa koji će biti u tekijama oni će svakako biti dodatna nadgradnja, dodatni impuls da čovjek pokaže stepen svoje vjere i imana. I mi ćemo učestvovati u tome. Ali imaju neke stvari koje će isključivo pripadati programu džemata i džamije. Mnogi sada formiraju džemate izvan IZ. Nećemo to dozvoliti. Džemati koji se formiraju moraju biti u sklopu medžlisa IZ. Neki obavljaju džume mimo murasele. Te džume nisu ispravne i mi ćemo o tome jasno i glasno kazati da se džume ne mogu obavljati mimo institucije IZ. Članarina koja se ubire za te pojedine džemate neće moći mimo IZ. Mi smo odgovorni za stanje vjere, za stanje duha i , svakako, mi ćemo učiniti napore da učinimo još aktivnijim naše sadržaje. Kako god nećemo dozvoliti džumu isto tako nećemo tolerisati prikupljanje zekata mimo bejtulmala. To je jedinstveni primjer da se zekat ubire u bejtulmal za naše odgojno obrazovne ustanove i institucije.  To je vrlo odgovorno i vrlo transparentno, kazao je direktor Abdibegović.

Nakon mevluda program je nastavljen zikrom do duboko u noć.