A+ A A-

Hafiz mr. Kenan Musić doktorirao na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu

Dana 18. marta 2015. godine na Fakultetu islamskih nauka doktorsku disertaciju pod naslovom ''Komunikološki aspekti Poslanikova, s.a.v.s., života'' odbranio je mr. hfz. Kenan Musić. Doktorand mr. Hfz. Kenan Musić je odbranio disertaciju  pred Komisijom u sastavu: prof. dr. Zuhdija Hasanović, predsjednik, Prof. dr. Fuad Sedić i prof. dr. Adnan Silajdžić , mentor i član. Doktorski rad hfz. Kenana Musića predstavlja originalno naučno djelo čija tema gotovo da nije tretirana na prostorima jugoistočne Evrope, a veoma je malo radova koji o njoj govore i na arapskom jeziku. U tom smislu prema riječima prof. dr. Adnana Silajdžića ova doktorska disertacija ''Komunikološki aspekti Poslanikova, s.a.v.s., života'' je krajnje angažiran rad koji na jedinstven način muslimanima ovog podneblja u jednom turbulentnom kontekstu pomaže da upoznaju svu raskoš islama i Poslanikove s.a.v.s. tradicije.

Dr. hfz. Kenan  Musić je dvadesetdeveti doktorand Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu. Današnja odbrana je bila jedna od najposjećenijih. Odbrani su prisustvovali reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, Amir ef. Karić , direktor Uprave za Obrazovanje i nauku Rijaseta IZ-e u BiH, profesori, veliki broj hafiza i imama, studenti, omladina džemata Tabačkog mesdžida, rodbina i prijatelji našeg hafiza.

Hafiz Kenan Musić, sin Šemsudina i Medihe, rođen je u Sarajevu 21.04.1979. godine. Svršenik je Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu te Univerziteta Al-Azhar u Kairu, Fakultet Usuli-din, katedra za hadisa, gdje je studirao od 1998. do 2000. godine i svršenik Univerziteta u Damasku, Šerijatsko-pravni fakultet čiji je student bio od 1999. do 2005. godine.

Od 2002. – 2005.  Bio je na postdiplomskom studij na Institutu „Feth“ u Damasku, odsjek za hadis pod mentorstvom šejha dr. Nurudina 'Itra eminentnog hadiskog stručnjaka i hanefijskog pravnika od kojeg je dobio i tradicionalnu idžazu za hadis, fikh i tefsir.

Godine 2006. prijavio je  magistarsku tezu na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu pod naslovom „Džihad u djelu Mustafe Pruščaka 'Radost gazija'“. Magistrirao u julu 2009. godine.

Kenan Musić je položio hifz pred šejhom Jasinom Karutom, učenikom šejha Abdulmedžida Bekrija et-Tarabišija učitelja sa najkraćim senedom do Vjerovjesnika, s.a.v.s.. Idžazu sa senedom do Poslanika, s.a.v.s., za hifz po Asimovom kiraetu, Šu'be i Hafs zajedno, dobio  je od obojice šejhova i posvjedočio je Šejhul-kura' Sirije Krejm Radžih. Idžaza je uručena 25. marta 2005. godine,  odnosno 11. safer 1426. h.g. u džamiji Huzejme, r.a., u Damasku.

Hfz. Kenan Musić je od 2006. godine asistent i viši asistent na Katedri hadisa Fakulteta islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Dr. hfz. Kenan Musić  je autor je dviju knjiga: „Radost gazija Mustafe Pruščaka/Mustafa Pruščak, kadija i muhaddis, život i djelo“, Sarajevo, 2010., i knjige „U susret Resulullahu, životopis Muhammeda, s.a.v.s.“, Sarajevo, 2014., te priređivač hrestomatije „Hatabet, vaz i retorika“.

Dr. Musić je objavio nekoliko članaka među kojima ističemo: 

1) Sunnet i bidat u Kur'anu i hadisu, Zbornik radova Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, 12/2007., str.121-139..

2) Allahov Poslanik Muhammed s.a.v.s. aktuelnost ličnosti i stila života, Novi Muallim, god. VIII, br.29., 2007., 13-17.

3) Značaj i mjesto životopisa Muhammeda, s.a.v.s., među islamskim znanostima, Zbornik radova Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, godina XXIX, broj 14/2010.

4) Socijalna pravda iz perspektive Vjerovjesničkog, s.a.v.s., Sunneta, Novi Muallim, br.58., 2014., 8-14.

Dr. Musić je sa arapskog jezika preveo knjigu dr. Muhammeda Seida el-Butija Žena između tiranije zapadnog sistema i milosti Božijeg zakona, te učestvovao u prijevodima Ihjaa imama el-Gazalije i „Hanefijskog fikha“ šejha Tuhmaza. Preveo je i knjigu  Metode i principi upućivanja Fethulaha Gulena. Prevodilac je i pisac komentara za peti svezak Buharijine zbirke hadisa.

Na Fakultetu islamskih nauka dr. Musić je bio voditelj Sekcije hadisa u akademskoj 2010-2011. godini i voditelj je sekcije hifza i muhaffiz.  Pred njim je  napamet naučilo časni Kur’an osam kandidata od kojih su šest položili pred Komisijom Rijaseta.

Hafiz Kenan Musić je društveno angažovan i aktivan član Islamske zajednice. Čest je predavač u Omladinskom Centru Hrasno Medžlisa IZ u Sarajevu, u Studentskim domovima Bjelave i Nedžarići, voditelj je redovne Halke hadisa četvrtkom u Tabačkom mesdžidu - Sahih imama Buharije i dosada je održao 450 halki. Od februara 2011. hatib je Bakijske džamije u Sarajevu.

Od 2007. do danas, hfz. Musić je snimio značajne serijale vjerskog programa na Radiju Federacije BiH, TV Sarajevo, Radiju BIR pokazujući nesvakidašnju vještinu artikuliranja misli, stavova i jedinstven retorički dah što je izazivalo divljenje snimatelja i realizatora programa ovih medija.

Hafiz Musić je izuzetan znalac arapskog i engleskog jezika.

Živi u sretnom braku sa suprugom Adnom i otac  je četvero djece: Zejneb, Ahmeda, Farisa i Tarika.

  • 0101