Promo banner

A+ A A-

Glavni imam MIZ Tuzla posjetio Kazneno-popravni zavod u Tuzli

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla hafiz Ahmed ef. Huskanović boravio je danas u radnoj posjeti tuzlanskom Kazneno-popravnom zavodu. U okviru radne posjete hafiz Huskanović razgovarao je sa direktorom Kazneno-popravnog zavoda Muzaferom Karićem i osuđenicama ženskog odjela zatvora.

11-03-2015-08

 

Tokom razgovora sa direktorom Karićem, hafiz Huskanović istakao je spremnost tuzlanskoga Medžlisa za opremanjem mesdžida u zatvoru svom potrebnom opremom, kako bi osuđenice stekle adekvatne uvjete za obavljanje namaza.

- Naš cilj je da osuđenice muslimanke u zatvoru imaju opremljenu prostoriju za obavljanje namaza. Želimo da žene koje borave u zatvoru budu aktivne i imaju vjerske i radno-okupacione obaveze. Žene osuđene za teška krivična djela nastojimo za vrijeme njihovoga boravka u zatvoru naučiti redu, radu i disciplini – kazao je Muzafer Karić, direktor Kazneno-popravnog zavoda Tuzla.

Nakon razgovora s direktorom Karićem, glavni imam Huskanović, posjetio je radnu sobu i razgovarao sa osuđenicama muslimankama ženskoga odjela zatvora.

- Želim da svima vama poručim da svaki čovjek tokom života ima razna iskušenja i probleme. Od najmanjih do najvećih. Dragi Bog zna za svačija iskušenja i probleme u životu. Bez obzira da li oni bili ružni ili lijepi. Morate znati da su različiti putevi do dragoga Boga. Bog je milostiv, sa Božijom milošću ljudski život ima smisla. Čovjek je onaj koji griješi, ali treba nastojati griješiti što manje. Kada pogriješimo obaveza je pokajati se i grijehe ne ponavljati. Morate znati da je najbolji grešnik onaj koji se pokaje za svoje grijehe – istakao je u razgovoru sa osuđenicama hafiz Huskanović.

On je poručio osuđenicama da ne gube nadu i da svakodnevno razgovaraju sa Bogom, i traže od njega oprost i uputu.

Armina Malkić i Nermina Omerović, dvije muallime, već godinu dana svake sedmice odlaze u odjel ženskog zatvora,  kako bi osuđenice muslimanke podučavale osnovama islama, ali i razgovorom obogatile koliko je to moguće njihove duhovne horizonte. Tuzlanski odjel ženskog zatvora jedini je takvog tipa u Federaciji BiH.

- Inicijativa za islamsko podučavanje potekla je od samih osuđenica. Na početku smo odlazili jednom mjesečno.Sada odlazimo redovno svakoga utorka. Trenutno imamo 20 osuđenica islamske vjere koje dolaze na naša druženja i edukaciju. Trudimo se u razgovoru sa osuđenicama da im prenesemo pozitivnu stranu života. Dosta osuđenica ističe da kada razgovaraju i rade sa nama imaju osjećaj da nisu u zatvoru. Vrijedi istaći da je tokom naših redovnih sedmičnih druženja dosta osuđenica počelo da klanja. Neke su bile i ateistkinje, koje su vremenom prihvatile islam kao svoju vjeru. Osuđenice najviše zanimaju pitanja vezana za pokajanje, i načini na koje se dova prima, kao i sam značaj dove u životu vjernika – kazala je Armina Malkić, muallima koja radi sa osuđenicama.  

 

Džanan Ribić