Promo banner

A+ A A-

Održana sjednica Skupštine Medžlisa IZ Travnik

U petak, 6.3. tekuće godine u velikoj Sali općine Travnik održana je druga redovna Skupština MIZ Travnik. Dnevni red je između ostalog predviđao usvajanje Izvještaja i Plana rada u 2015.g. za tri službe Medžlisa. 

Skupštinom je predsjedavao predsjednik IO Medžlisa mr. Nermin Šušić, koji je na početku pozvao muftiju travničkog, dr. Ahmed-ef. Adilovića da se obrati. Muftija je čestitao novom sazivu Skupštine na izboru, ukazao na važnost aktivnog i iskrenog pristupa radu za islam, vakuf i Zajednicu te dao punu podršku rukovodstvu Medžlisa u usistemljavanju ove institucije koja treba da bude vodeća na području Muftijstva.

Izvještaje su podnijeli rukovodioci tri službe Medžlisa mr. Salih-ef. Indžić, glavni imam i rukovodilac Vjersko-prosvjetne službe, Hazim Tarahija, rukovodilac Administrativno-pravne službe i Haris Basara, rukovodilac Finansijsko-računovodstvene službe.

Posebnost ovog Izvještaja je u tome što je vezan za izbornu godinu koja je donijela i kadrovske promjene, ali i promjene u sadržajima aktivnosti. Naime, došlo je do promjene Muftije, zatim do promjene glavnog imama MIZ Travnik, a izbori u decembru 2014. su donijeli i promjene sastava Izvršnog odbora kao i predsjednika Medžlisa i rukovodilaca službi. No, bez obzira što je došlo do promjene čelnih ljudi Zajednice i Medžlisa, Izvještaj je urađen na način koji delegatima Skupštine pruža potpun uvid u sve oblasti rada i djelovanja Medžlisa hronološki i u kontinuitetu. Izvještaj pruža maksimalan broj podataka za naknadne analize i zaključke. Takve analize bi trebale opredjeliti daljnji kurs i strategiju razvoja ove institucije Islamske zajednice. Planu rada za 2015. je predstavljen spektar aktivnosti, projekti i ideje, zasnovane na realnim procjenama i već dobivenim obećanjima za podršku od različitih adresata i donatora. Novi plan i program rada te najavljena reforma, koje zajedno nosimo kao emanet našeg mandata, će muslimanima ovog područja ponuditi sadržaje koji su u okvirima naše misije, ali i u duhu vremena i globalnih kretanja. Reforma je krenula izmjenama Ustava Islamske zajednice, zatim unutrašnjom reorganizacijom koja će se reflektirati na sve nivoe Zajednice i morati biti spuštena u džemate. Neophodno je aktivnije uključivanje u rad za dobrobit vjere, vakufskih dobara i kadrova IZ-e, imati iskren nijjet, donositi ispravne odluke te na taj način rad i djelovanje učiniti još perspektivnijim. U tom smislu potrebno je, u ime Allaha, dž.š, Koji nas poziva na jedinstvo, da svi članovi Skupštine sa Izvršnim odborom Medžlisa, svi imami, džemati i džematski odbori, budu aktivni sudionici i odgovorni pojedinci u iznalaženju najboljih rješenja za daljnji kvalitet u radu Medžlisa Islamske zajednice Travnik. Skupštinski zastupnici su jednoglasno podržali Izvještaj za 2014. i Plan rada za 2015. godinu nakon čega je uslijedila večera i kahva u novootvorenom restoranu u zgradi Medžlisa.

Edin Memić


  • 11