A+ A A-

Bosanska Krupa: Zajednički ručak za polaznike mekteba u džematu Tromeđa

Bračni par Ramić Nermin i Sakiba, su iz želje da sebe ugrade kroz činjenje dobrih djela, a opet sa namjerom da njihov hajr bude čist, iz srca, na prijedlog imama ovog džemata Husein ef. Sijamhodžića su počastili 48 polaznika mektebske pouke, ovog džemata, ručkom, koji je za ove mališane, svakako predstavljalo veliko iznenađenje)

26-02-2015-09-dzem-trom-1

Džemat Tromeđa je mali džemat osnovan u poslijeratnim godinama, kada su džematlije i sagradile sebi malu ali lijepu džamiju. Smješten je na tromeđi triju općina, Bosanska Krupa, Cazin i Bužim, po tome je i ovo mjesto, kao i džemat, dobio ovaj naziv, Tromeđa. Kada su se osamostalili, kao džemat, imali su tek 60-tak domaćinstava.

Trenutno imaju 100 domaćinstava, od kojih 20-tak egzistira u Dijaspori, sa cjelokupnim familijama. Od preostalih 80 domaćinstava, 35 domaćinstava nemaju djecu za mektebsku pouku. Polaznost na mektebsku pouku u ovom džematu je skoro 100-procentna.

Husein ef. Sijamhodžić je mlad imam, koji zna raditi sa djecom, i kojeg djeca mektebska vole i poštuju. I on, svojim zalaganjem, se trudi da im mekteb učini atraktivnijim i zanimljivijim. Pa je pored što je nedavno, opremio mektebsku učionicu zajedno sa svojim džematlijama, ovom prigodom a opet zahvaljujući vakifima bračnom paru Ramić, mektebsku učionicu, obogatio, modernim ozvučenjem, koje će prvenstveno služiti za slušanje kur´anskih sura, a premda je ozvučenje uvezano sa lcd televizorom, i mektebskim računarom, bit će multifunkcionalno, i služit će i u druge svrhe.

Ovaj džemat, nije od bogatih džemata, i ne obiluju, bogatim porodicama, ali imaju džematlije velikog srca, i njihovo pravo bogatstvo je baš u tome, što je svakom džematliji stalo da im je džemat, funkcionalan, uredan, djeca mektebska i njihov imam, muallim zadovoljni, i zbog toga i uspjevaju u svom radu, a imam ima dobre rezultate iza sebe.

Ovaj bračni par je tek jedan u nizu od primjera, kako se džematlije trude da podrže rad svoga džemata i mekteba. Sličnu gestu u istom mektebu, je nedavno učinio i Hafizović Selvudin, sa suprugom Sedinom, kupivši svakom djetetu po čokoladu i slatkiše. Na ovakve insane će se već u skorije vrijeme ugledati i druge džematlije ovog džemata, ali bilo bi dobro da se ugledaju i džematlije drugih džemata.

Nama danas trebaju, složni džemati, i džematlije, koji će živjeti islam, i živjeti za islam, i koji će biti živi primjer, da riječ džemat uistinu znaci jedinstvo, jer su jedinstveni i složni.

Hadžić Mevlid