Promo banner

A+ A A-

Muftija Grabus u posjeti Islamskoj zajednici Bošnjaka u Austriji

U petak, 6. februara 2015. godine muftija dr. Nedžad Grabus u pratnji sekretara Nevzeta Porića i Ifeta ef. Suljića boravio je u jednodnevnoj posjeti Islamskoj zajednici Bošnjaka u Austriji, odnosno njenom predsjedniku mr. Esadu Memiću u Villachu.

Tim povodom muftija dr. Nedžad Grabus održao je hutbu u prepunom mesdžidu u Vilachu. U svojoj hutbi naglasio je važnost džume-namaza za zajedništvo muslimana bez obzira gdje žive. Razumijevanje i tumačenje islama posebno je važno u sredinama u kojima živimo. Mi kao Bošnjaci u tome imamo dugo iskustvo i naša ulema više od jednog stoljeća bavila se tim pitanjem. Mi imamo ulemu koja može odgovoriti na izazove s kojima se suočavamo. Muslimani nemaju dilema kada je riječ o Kur'anu i sunnetu, ali postoje dileme ko i kako ih tumači. Iskustvo koje smo naslijedili i koje živimo kroz IZ-u, kao organiziranu zajednicu muslimana, omogućavaju nam da kroz svoj rad i djelovanje snažimo identitet, odgajamo djecu i čuvamo zajedništvo, između ostalog kazao je muftija Grabus.

Nakon džume-namaza održan je sastanak na kojem su mr. Memić i dr. Grabus razgovarali o unapređenju suradnje između dvije susjedne zajednice koje su u proteklom periodu imale odličnu suradnju na različitim poljima. Mr. Memić upoznao je muftiju Grabusu sa aktivnostima u Islamskoj zajednici Bošnjaka u Austriji i procesom izmjena zakona o islamu u Austriju.

(www.islamska-zajednica.si)

  • 0101