A+ A A-

Konstituirajuće sjednice izvršnih odbora medžlisa IZ Muftijstva goraždanskog

U mjesecu januaru 2015.godine održane su konstituirajuće sjednice izvršnih odbora medžlisa Islamske zajednice na prostoru Muftijstva goraždanskog. Na sjednicima su konstituisani izvršni odbori i izabrani njihovi predsjednici.

04-02-0215-01-pred-miz-mu-go-1

Konstituirajućim sjednicama u medžlisima Islamske zajednice Čajniče, Foča, Goražde, Rogatica i Rudo prisustvovao je i muftija goraždanski Remzija ef. Pitić. Muftija je čestitao izabranim članovima izvršnih odbora i poželio uspješan rad u mandatu koji je pred njim. Zahvalio se i dosadašnjim članovima izvršnih odbora i povjereništava medžlisa na trudu kojeg su uložili i njihovom dopirinosu radu medžlisa u preoteklom periodu.

Izabrani su predsjednici medžlisa Islamske zajednice:

Čajniče – Šaćir Raščić. Rođen je 19.jula 1966.godine u mjestu Šamlići, općina Čajniče. Po zanimanju je administrator. Ima dvadeset tri godine radnog iskustva. Direktor je i vlasnik firme Janjina d.o.o. Goražde. Predsjednik je Medžlisa Islamske zajednice od 2006.godine. Oženjen je i otac troje djece.

Foča – Salem ef. Ćemo. Salem ef. Ćemo, rođen 25.juna 1966. godine u Foči. Nakon završenog osnovnog obrazovanja, odlazi na školovanje u Sarajevo u Gazi Husrev-begovu medresu. Od 1984. do 1992. godine obavlja imamsku dužnost  u svome rodnom mjestu, džemat Mrežica, Medžlis Islamske zajednice Foča. Obavljao je imamsku službu na više mjesta. Bio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Prozor i imam u džematu Duge. Godine 2004. vraća se u svoje rodne Kratine, kako bi ponovo uspostavio vjerski život na ovome prostoru. Od 2006. biva izabran za predsjednika Medžlisa Islamske zajednice Foča. Jedan od najzaslužnijih za dosadašnji opstanak Medžlisa Islamske zajednice Foča, kao povratničkog i samofinansirajućeg dijela Islamske zajednice. Jedan od rijetkih imama koji se vratio na svoje prijeratno prebivalište, te pored svih poteškoća (udaljenost od grada, život bez struje, itd.) uspijeva izvršavati sve svoje obaveze. Bio je dugogodišnji predsjednik MDD "Merhamet" u Foči, član svih građevinskih odbora za obnovu džamija, kao i Aladža džamije u Foči. Oženjen je i otac dvoje djece.

Goražde – mr. sci. Kenan Kanlić. Rođen je 12.oktobra 1979.godine u Foči. Osnovnu školu i Srednju tehničku školu završio je u Goraždu. Diplomirao je na Poljuprivrednom fakultetu u Sarajevu 2003.godine, a na istom fakultetu je stekao i zvanje magistra poljuprivrednih nauka 2006.godine. Direktor je JP Bosansko-podrinjske šume d.o.o. Goražde. Oženjen je i otac je dvije kćeri. Aktivan član Islamske zajednice je od 2000.godine.

Rogatica – Ibrahim Osmanović. Rođen je 03.aprila 1956. godine u Šetićima, trenutno nastanjen u Sarajevu. Diplomirani je agronom sa trideset pet godina radnog iskustva. Trenutno je zaposlen u VGT osiguranju u Sarajevu. Oženjen je i otac dvoje djece. U dosadašnjem periodu u protekle četiri godine veoma je uspješno obavljao dužnost predsjednika povjereništva Medžlisa Islamske zajednice Rogatica kao i dužnost sabornika Islamske Zajednice u periodu od 2010 – 2014. godine.

Rudo – Mustafa Bašić. rođen je 06.maja 1951.godine u mjestu Đakovići, općina Čajniče. Osnovnu školu završio je u Rudom, a potom Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, stekavš zvanje profesora sociologije. Ima trideset pet godina radnog iskustva. Radi u JU Studentski centar Sarajevo.Oženjen je i otac je dvoje djece. Bio je uposlenik Islamske zajednice u Velikoj Kladuši, potom profesor u srednjim školama Metalske i Građevinske škole u Zenici. U više navrata radio u inostranstvu kao komercijali zastupnik (Libiji – Tripoli). Dugogodišnji je direktor JU Studentski centara Sarajevo. Član Upravnog odbora JU Studentski centar i savjetnik generalnog direktora gdje i danas radi. Dugogodišnji je vijećnik u Općini Centar Sarajevo, predsjednik Kluba i član Ratnog predsjedništva Općine Centar Sarajevo. Dobitnik je povelje sa zlatnim ljiljanima. Predsjednik je građevinskog odbora za obnovu džamije Mehmed-paše Sokolovića u Rudom. Predsjednik je Medžilsa Islamske zajednice Rudo u dva mandatna perioda. Bio je i član Sabora Islamske Zajednice u Bosni i Hercegovini.

Ustikolina – Senad Čengić. Rođen je 05. decembra 1958. godine. Poslije završene srednje škole u Foči diplomirao na višoj PTT školi u Sarajevu. Radio je u preduzeću Telegraf - telefon (danas BH Telecom) u Sarajevu od 1979. do 1982. g., a potom u preduzeću PTT saobraćaja sa sjedištem u Foči gdje gdje je radio do početka agresije na Bosnu i Hercegovinu. Od prvih početaka uvođenja demokratizacije u politički sistem angažovao se na tom planu i jedan je od inicijatora i organizatora ondašnje narodne SDA za Ustikolinu i član najužeg rukovodstva. Od samog početka učestvuje u organizaciji Patriotske lige za područje općine Foča i pripadnik je užeg rukovodstva za područje Ustikoline, te pripadnik Armije R BiH od 06.aprila 1992.g. Poslije agresije profesionalno je angažovan u OS BiH do 2004.g. kada je otišao u penziju u činu pukovnika. U toku rata i profesionalnog angažmana obavljao je različite štabne i komandne dužnosti do ranga komadanta brigade. U toku 1997/1998 završio je komandno štabni koledž u rangu visoke vojno stručne spreme. Oženjen je, otac četvero djece.

Višegrad – mr. sci. Bilal Memišević. Rođen je u selu Omeragići 01.januara 1968 od oca Habiba i majke Advije. Nakon osnovnog obrazovanja 1982.upisuje, a 1986. završava Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Po odsluženju vojnog roka 1987.g. upisuje studij arapskog jezika i književnosti na Islamskom univerzitetu El Emir Abdul Kadir u Consatinu u Alžiru. Fakultetski studij završio je 1992. godine. Posdiplomski studij na odsjeku arapskog jezika završio je 1994.g. Od 1994-1996 živio je i radio u Ujedninjenim Arapskim Emiratima. Boravak u UAE koristi za dodatno obrazovanje u oblasti menadžmenta i menadžmenta u kriznim situacijama. Od 1996-2000.g. radio je kao direktor Ureda za Bosnu i Hercegovinu HO HAI iz Ujedinjenih Arapskih Emirata sa sjedištem u Sarajevu. Na čelu Medžlisa Islamske zajednice Višegrad nalazi se od 2002.g. Bio je član Sabora Islamske zajednice u dva mandata, a od 2013.g. i potpredsjednik Sabora. U mandatnom periodu 2008-2012.g. obnašao je dužnost predsjednika Skupštine Opštine Višegrad, kao kandidat SDA. Aktuelni je odbornik Skupštine Opštine Višegrad i član Glavnog odbora SDA. Osnivač je i vlasnik Transportnog preduzeća KP Logistic od 1997.g. Zaposlen je u Rijasetu Islamske zajednice u Upravi za ekonomske i financijske poslove. Oženjen je i otac je dva sina.

Žepa – Elvedin ef. Selimović. Rođen je 05.maja 1977. godine u Vukušićima, općina Foča. Osnovno obrazovanje završio je u rodnom mjestu i Sarajevu. Nakon toga završio je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Sticajem okolnosti relativno dugo je honorarno obavljao dužnost imama da bi 2007. godine dobio angažman u džematu Gođenje, Medžlis Žepa, gdje je pored svojih imamskih dužnosti, obavljao i administrativne poslove unutar Medžlisa. Došao je u povratnički džemat potpuno razrušene infrastrukture da bi u proteklom periodu, zajedno sa džematlijama uz pomoć Islamske zajednice, učinio puno na poboljšanju vjerskog života u džematu. Obnovljena je porušena džamija, sagrađena je imamska kuća, groblja su ograđena i očišćena, asfaltni put je prošao kroz selo i do džamijskog praga, podignuto je spomen obilježje šehidima Gođenja. U svemu navedenom Elvedin ef. Selimović imao je značajnog, a u nekim djelatnostima i ključnog udjela. Elvedin ef. Selimović uživa nepodijeljenu podršku i razumijevanje džematlija.

Dženan Imamović