A+ A A-

Mostar: Humanitarni koncert „Pomozimo Sedini“ okupio preko hiljadu posjetilaca

Humanitarni koncert „Pomozimo Sedini Marić“, u organizaciji nekoliko nevladinih udruženja i organizacija održan sinoć u dvorani „Mithad Hujdur Hujka“ okupio je preko hiljadu građana Mostara. Koncert su organizirali Unija Studenta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, Info-servis za mlade Medžlisa IZ Mostar, K.E.C. Sehara, RTV Mostar, NTV Hayat. Pored nekoliko pojedinca koji su htjeli ostati anonimni koncert su sponzorirali još Hotel Bristol i preduzeće Elko Marić.

„Mislim da smo uspjeli i da smo poakazli ljudskot i humanost, ne samo mladih već i cijeloga grada. Važno je da smo se okupili oko ovako velike ideje i da na taj način stičemo pozitivna iskustva“, kazala nam je koodrinatorica Kulturno edukativnog centra „Sehara“ Ilhama Puce.

Identičan stav imali su i posjetitelji koncerta koji su prije svega željeli da pruže podršku bolesnoj Sedini. „ Sve plemenite ideje koje se organiziraju čovjek treba podržati na način na koji to može. Treba podijeliti i tugu i radost sa drugima koje se dešavaju našoj zajednici. Želim da budem uz sve one kojima je potrebna pomoć, jer sam i sam bio u toj situaciji da mi je bila potrebna podrška. Hvala Bogu uz pomoć Dragog Boga, dobrih ljudi, institucija možemo puno toga promijeniti. Mislim da sam dolaskom na ovaj koncert iskazao duboko saosjećanje i podršku našoj Sedini. Molim Dragog Boga da joj pomogne“, rekao nam je Miralem Gluhović.

Na koncertu su nastupili horovi iz Mostara i Konjica: El-Misbah, El-Kamer, Mostarske kiše i Sejfulah, te vokalni solisti: Salem Sihirlić, Anida Idrizović, Armin Muzaferija, Adnan Jakupović, Amel Ćurić, Naida Ćatić, Amna Keskin, Adnan Pajević, Anel Ćorda, Selma Repeša, Namik Husnić i Latif Močević.

„Učešće na humanitarnom koncertu za Močevića znači potvrda smisla posla kojim se muzičari bave. „ Ovo je potvrda da onaj dar koji imamo može da bude od koristi ljudima. Drago mi je da naša prijateljica Sedina u nama ima podršku i da imamo način pokazati joj i dokazati da smo uz nju. Možda je psihološka podrška, da zna da smo uz nju, važnija od one materijalne“, rekao je Močević. Močević koji je, inače, rado viđen i čest gost na koncertimna u Mostaru mislii da je ovaj vid podrške i jedan od načina da se animira i šira društvena javnost da se onima koji nisu čuli ili su zauzeti nekim drugim poslovima uputi poruka da se i oni uključe u sve humanitarne akcije koje se vode za teško oboljele ljude. „ Naša je obaveza da stalno podsjećamo na ljudskost i na potrebu vođenja računa o drugima“, naglasio je Močević.

Na koncertu je prikupljeno preko 6 000 KM. Sedini će, međutim, trebati mnogo više novca od ovog iznosa. Ona se nije u stanju iznijeti se sa troškovima liječenja, od oko 100.000 KM. Medžlis Islamske zajednice Mostar na sergiji organiziranoj nakon džume namaza 23.1. 2015.g. prikupio je oko 8,5 hiljada maraka.

H.E.

  • 0101