Promo banner

A+ A A-

Tribina „Poslanik Muhammed, a.s, najbolji učitelj“ u Bosanskoj Dubici

Prostorije Omladinske biblioteke bile su male da prime sve zainteresovane za tribinu koju je u subotu, 03. januara 2015. godine, organizovala omladina u povodu rođendana Muhammed, a.s, i time opravdala svoje postojanje.

O životu poslanika i utjecaju na omladinu govorio je mr Safet ef. Beganović. Između ostalog je rekao: “Među brojnim razlozima koji ističu Muhammeda, a.s., kao najznačajnijeg čovjeka svih vremena i prostora na ovoj našoj planeti je i Kur'anom utvrđena činjenica da je on kao posljednji Božiji poslanik svojim životom i radom ukazivao na primjenu konačne Božije Objave. Sreća je da je njegov uzor toliko bogat i širok da u njemu svi mogu naći poticaj i primjer, obični ljudi i oni koji su se uzdigli naukom, bogatstvom ili položajem, djeca omladina, odrasliji i stariji, državnici radnici, službenici vojskovođe, muževi, braća, očevi, rođaci i susjedi, zdravi i bolesni, ukratko svako i u svako doba. Njegov interes za djecu i omladinu bio je stalno prisutan; igrao se sa svojim unucima kod kuće, na ulici je prvi djecu pozdravljao i redovito milovao, davao im je mjesta u safovima džemata, nakon namaza u sofi (medinske džamije) posebno je podučavao h. Aliju i druge mladiće koji su pokazivali dublji interes za vjeru; pitao ih je za mišljenje i uključivao u sve skupine koje su primale odgovornost i zadatak“.

Prisutnima se obratio i predsjednik MIZ-e Bos. Dubica Omer Veladžić, koji je između ostalog kazao, da omladina ima punu podršku izvršnog odbora u svome djelovanju i vođenju biblioteke i organiziranju tribina, međugradskim druženjima sa omladinom iz Prijedora i Gradiške kao i drugih aktivnosti.

Voditelj programa bio je student Fikret ef. Delić. Iza ove dobre organizacije stoji dubička omladina koja je još jednom pokazala spremnost za organiziranje tribine i sličnih manifestacija. U okviru svojih aktivnosti omladinci su na kraju tribine svim prisutnim podjelili po primjerak prevoda Kur'ana na bosanskom jeziku. Podsjećamo da su omladinci prvi ustali da pomognu gradovima koji su bili zahvaćeni poplavama, kao i humanitarnim aktivnostima.

N.Krivdić

  • 0101