A+ A A-

Priznanje „Hasan ef. Škapur“ dodijeljeno prof. dr. Zuhdiji Hasanoviću

Centralna manifestacija u povodu 12. rebiu-l-evvela, dana rođenja Muhammeda, a. s., za područje Muftiluka zeničkog i Medžlisa IZ Tešanj održana je u subotu 03. januara 2015. godine, poslije podne-namaza, u Čarši-džamiji u Tešnju.

Nakon što je proučen tradicionalni mevlud, na manifestaciji je uručeno priznanje i nagrada „Hasan ef. Škapur“ prof. dr. Zuhdiji Hasanoviću, dekanu Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.

Priznanje laureatu uručio je mufija zenički mr. Ejub ef. Dautović, a nagradu predsjednik IO Medžlisa IZ Tešanj gosp. Zehrudin Kruško.

Prigodan mevludski program proučili su imami i hor Medžlisa IZ Tešanj, a prisutnima se obratili:  imam Čarši džamije Enver ef. Kurtić, glavni imam Medžlisa IZ Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić, prof. dr. Zuhdija Hasanović i muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović.

Mr. Fuad ef. Omerbašić, glavni imam MIZ Tešanj, ukratko je rezimirao dosadašnji rad Fonda „Hasan ef. Škapur" i obrazložio Odluku Komisije da ovogodišnje priznanje i nagradu dodijeli prof. dr. Zuhdiji Hasanoviću.

Nakon što se zahvalio na dodijeljenom priznanju, prof. dr. Zuhdija Hasanović podsjetio je prisutne na značaj primjene sunneta u našem životu, te istakao da u Božijem Poslaniku Muhammedu, a. s., imamo najbolji uzor i da kroz obilježavanje Dana njegovog rođenja mi iskazujemo svoju ljubav prema njemu.

Muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović u svom obraćanju ukazao je na metode i načine kojima je Poslanik, a. s., odgajao generacije na koje se mi pozivamo i koje su nam primjer i uzor, te je, između ostaloga, istakao: “Koristim ovu priliku da se zahvalim Medžlisu IZ Tešanj koji je donio Odluku da se dodjeljuje ova nagrada, ali također želim da im se zahvalim što su donijeli Odluku da baš na dan rođenja Božijeg Poslanika Muhammeda, a. s., dodjeljuju i novčana sredstva za maturante sa tešanjskog područja u svim medresama Bosne i Hercegovine. Najbolja investicija u koju trebaju Bošnjaci da ulažu je obrazovanje“, poručio je na kraju svoga obraćanja Muftija zenički.

U proteklom periodu za doprinos u razvoju hadiske znanosti dobitnici nagrade i priznanja bili su: prof. dr. Omer Nakičević (2005.), prof. Mehmedalija Hadžić (2006.), dr. Šefik Kurdić (2007.), dr. Fuad Sedić (2008.), prof. Mahmut Karalić (2009.),  Kulturni centar „Kralj Fahd" Sarajevo (2010.g.), muftija bihaćki Hasan ef. Makić (2011.), Mirsad ef. Mahmutović (2012.), Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu (2013.), mr. Ejub ef. Dautović, muftija zenički (2014.), te prof. dr. Zuhdija Hasanović, ove godine.

Neposredno pred mevludski program glavni imam je upriličio prijem za 24 ovogodišnja maturanta medresa, na kome se maturantima obratio i Muftija zenički, a stipendije uručio predsjednik IO Medžlisa IZ Tešanj.

  • 0101