A+ A A-

Delegacija Mešihata u radnoj posjeti Republici Turskoj

Sastanak sa turskim reisu-l-ulemom

U utorak, 30. decembra 2014. godine, muftija dr. Aziz ef. Hasanović sa saradnicima posjetio je Reisu-l-ulemu Republike Turske prof. dr. Mehmeda Görmeza. U pratnji muftije bili su i Mevludi ef. Arslani, ravnatelj naše gimnazije, Aldin Dugonjić, rukovoditelj Centra za certificiranje halal kvalitete i Esad ef. Jukan, glavni imam u Puli. Nakon riječi dobrodošlice, šejh Görmez zahvalio se muftiji Hasanoviću što je prihvatio njegov poziv da boravi u višednevni posjet raznim vjerskim i državnim institucijama koje se bave djelatnostima koje mogu biti od koristi i za Islamsku zajednicu u Republici Hrvatskoj. Zahvalio se na dosadašnjoj suradnji i izrazio spremnost da se odnosi između naših dviju zajednica ojačaju u svim područjima. Govoreći o nedavnom posjetu Pape Franje Republici Turskoj i njenoj Islamskoj zajednici, naglasio je da je njihov susret protekao u lijepom ozračju i da su predmet njihova susreta bile teme koje su danas aktualne, poput mira i stabilnosti na Bliskom istoku i svijetu, ali i učestalih napada na muslimane i njihove vjerske objekte širom Europe. Muftija dr. Aziz ef. Hasanović je iskoristio priliku da se zahvali prof. dr. Görmezu na pozivu i lijepoj dobrodošlici te dosadašnjoj suradnji i pomoći koje razne državne institucije pružaju našoj zajednici.

Posebice se zahvalio na svesrdnoj pomoći za stradale od svibanjskih katastrofalnih poplava u Gunji i Rajevu Selu, naglasivši da muslimani tih krajeva neće nikada to zaboraviti. Tokom srdačnog i bratskog  susreta šejh Görmez i muftija Hasanović izrazili su zabrinutost glede onoga što se u zadnje vrijeme događa u Siriji, Iraku i ostalim dijelovima svijeta, osudivši sva zlodjela koja tzv. Islamska država i slične terorističke organizacije čine uime vjere ili ideologije. Zabrinutost su izrazili i glede porasta islamofobije u Europi te su se usuglasili da zajedničkim snagama porade na ispravljanje iskrivljene sliku o islamu i muslimanima, posebice u Europi. Muftija je upoznao detaljnije šejha  Görmeza s inicijativom za rješavanje muslimanskog pitanja u Europi, ali i kršćanskog pitanja u muslimanskom svijetu, po uzoru na hrvatski model, koji pokazuje da je najbolje rješenje za sve manjinske vjerske zajednice u njoj. Na kraju susreta izvršena je i razmjena poklona.

Susret je nastavljen uz radni ručak, koji je šejh  Görmez upriličio u čast našeg muftije i njegovih suradnika. Tokom radnog ručka predstavljene su i Islamska gimnazija dr. Ahmeda Smajlovića, Centar za certificiranje halal kvalitete i projekti Islamske zajednice koji se planiraju realizirati. Spomenute su i aktivnosti koje naša zajednica planira realizirati povodom sto godina službenog priznanja islama u Republici Hrvatskoj.

Posjeta Agenciji za međunarodnu suradnju i koordinaciju (TIKA)

Delegacija Mešihata posjetila je generalnog direktora Agencije za međunarodnu suradnju i koordinaciju  (TIKA) dr. Serdara Ҫama i njegove suradnike. Tokom razgovora u sjedištu ove vrlo prepoznatljive Agencije na našim prostorima, muftija dr. Aziz ef. Hasanović upoznao je gosp. Ҫama s projektima naše zajednice s naglaskom na potrebe stanovnika poplavljenih područja u Gunji i Rajevu Selu te je zamolio da se Gunji i Rajevu Selu daje prioritet u obnovi infrastrukture, stočnoga fonda, mehanizacije i plastenika.

Izrazio je zahvalnost što su odgovorne osobe u ovoj državnoj agenciji prepoznali potrebu za pomoć stradalnicima od poplava u istočnom dijelu Slavonije. Direktor Ҫama zahvalio se na informacijama i smjernicama za prioritete i istaknuo je spremnost TIKE da se aktivno uključi.

Spomenuta je i inicijativa za restauraciju turbeta, hamama i džamije u Iloku koja se može realizirati u suradnji Ministarstva kulture Republike Hrvatske, TIKA-e i Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj. U znak sjećanja na ovaj susret razmijenjeni su i prigodni pokloni.

Posjeta Agenciji za odnose s turskim i srodnim zajednicama u dijaspori Vlade Republike Turske

Delegacija Mešihata posjetila je i Agenciju za odnose s turskim i srodnim zajednicama u dijaspori (YTATB) Vlade Republike Turske, koja se bavi stipendiranjem studenata u Turskoj i izvan nje. Ovaj susret, ujedno, bio je i prilika da se muftija Hasanović zahvali direktoru Agencije doc. dr. Kudretu Bülbülu na lijepom dočeku te dosadašnjoj izvrsnoj suradnji, posebice na novčanoj potpori koju Agencija pruža našem Fondu za stipendiranje nadarenih učenika i studenata u skladu sa Protokolom potpisanim između Mešihata i Agencije 2013. godine. Muftija je obavijestio domaćina da je ove školske/akademske godine dodijeljeno 96 stipendija, što je za deset stipendija više nego prošle godine te da je svečanosti dodjeljivanja stipendija prisustvovao i veleposlanik Republike Turske u Republici Hrvatskoj NJ. E. gosp. Ahmet Tuta.

Direktor doc. dr. Bülbül izrazio je spremnost da se učešće Agencije u Fond poveća, obzirom da se ovaj projekt pokazao vrlo uspješnim. Također je izrazio spremnost da se i ove godine na turskim univerzitetima primi pet studenata s preporukom predsjednika Mešihata. Na kraju susreta, pohvalio je trud i napore koje Islamska zajednica u Hrvatskoj ulaže u odgoj i obrazovanje mladih te je predložio da se preko programa „Erasmus“ organizira i posjeta korisnika stipendija Republici Turskoj, kako bi se upoznali s turskim jezikom i kulturom.

(www.islamska-zajednica.hr)

  • 0101