A+ A A-

Rukovodilac Ureda za bošnjačku dijasporu posjetio džemate Bošnjaka u Francuskoj

 

Proteklih dana rukovodilac Ureda za bošnjačku dijasporu mr. Mirsad ef. Kalajdžić zajedno sa sekretarom Ureda Mirnes ef. Lemešom i novinarom Preporoda Bajrom ef. Pervom, posjetio je IZB u Francuskoj, te tom prilikom obišao i većinu džemata.

Posjeta je počela sa džuma namazom u Strasburu koju je predvodio Mirsad ef. Isti dan poslije jacije namaza upriličen je mevlud i predavanje musafira za prisutne goste. Tokom boravka u Strazburu održano je više sastanaka sa džematskim odborom čiji je predsjednik Edin Grošić na kojima su se razmatrali budući planovi rada IZB u Francuskoj. Ono što je važno istaći je da ovaj džemat planira kupovinu novih, većih prostorija, jer postojeće prostorije već postaju tijesne. Domaćin je bio Isah ef. Dacić, glavni imam IZB u Francuskoj i imam u Strazburu i Mirsad ef. Čolović, predsjednik IZB u Francuskoj, koji su sa gostima nastavili put prema Muluzu. U Muluzu živi manji broj Bošnjaka koji su nesebičnim zalaganjem kupili prostorije koje još uvijek preuređuju. Nakon što je predsjednik Suad Žerić upoznao goste o aktivnostima džemata, uslijedila su prigodna obraćanja gostiju. Isti dan put se nastavlja ka Sošou gdje je, također, upriličen prigodan program i predavanje za džematlije. U večernjim satima održan je i sastanak džematskog odbora čiji je predsjednik Abaz Sivac. Ovaj džemat ima veoma funkcionalne prostorije, te će se dosadašnja praksa tromjesečnih angažmana imama zamijeniti zapošljavanjem stalnog imama.

Centralni program posjete delegacije Ureda za bošnjačku dijasporu se održao u džematu u Besansonu, koji je priredio donatorsku večeru za kupovinu prostorija. Ovoj manifestaciji prisustvovali su predstavnici većine bošnjačkih džemata iz Francuske koji su svojim prilozima pomogli kupovinu prostorija za ovaj džemat. Ovu priliku iskoristili su i gosti, te su nakon obraćanja Mirsad ef. odgovarali na mnogobrojna pitanja prisutnih. S obzirom da je bila odlična atmosfera, muhabet se nastavio u kući našeg domaćina Adema Begića i tekao do kasno u noć. Već naredni dan gosti su se uputili u Pariz, grad svjetlosti, gdje ih je dočekao imam džemata Abduselam Fetić. Klanjajući podne namaz uputili su se domu predsjednika džemata Šefadila Ličine gdje im upriličen ručak. U večernjim satima u prostorijama džemata održano je predavanje za džematlije, te se do kasno u noć razgovaralo o brojnim temama. U svojim obraćanjima gosti su hrabrili džematlije u njihovim nakanama da kupe nove prostorije.

Imajući u vidu broj prisutnih džematlija na pomenutim programima, njihove reakcije, zaključeno je da su efekti ove posjete mnogostruki od kojih posebno možemo izdvojiti jačanja krovne organizacije bošnjačkih džemata na ovom prostoru.

Ova posjeta je iskorištena i za promoviranje Preporoda, što je rezultiralo novim pretplatnicima na ovaj list.

M.L.

  • 0101