A+ A A-

Muftija dr. Dudić u posjeti Mešihatu IZ u Sloveniji

Delegacija Mešihata IZ-e u Srbiji predvođena predsjednikom muftijom dr. Mevlud-ef. Dudićem, u subotu i nedjelju, 13. i 14. decembra ove godine, boravila je u zvaničnoj posjeti Mešihatu Islamske zajednice u Sloveniji.

15-12-2014-03-mu-dud-pos-slo-1

Prvog dana delegacija je prisustvovala svečanosti u povodu hafiske dove prvom hafizu Kur'ana Časnog u Sloveniji Špendi Fidaniju - imamu i hatibu džamije u Ljubljani.

U prepunoj sali u prisustvu velikog broja musafira iz Bosne, Hrvatske, Austrije i čitave Slovenije te velikog broja hafiza, izveden je prigodan program i svečano uručenje hafiske diplome, koju je uručio hfz. Mensur-ef. Malkić, koji je ujedno bio izaslanik Reisu-l-uleme mr. Husein-ef. Kavazovića na ovom skupu. On je govorio o važnosti Kur'ana u životu muslimana.

Muftija dr. Grabus se u svojstvu domaćina zahvalio svim gostima, a posebno istakavši historijski značaj ovog čina za muslimane u Sloveniji.

Drugog dana u nedjelju, muftija Dudić je posjetio Mešihat Islamske zajednice u Sloveniji, gdje je sa domaćinom muftijom Grabusom razgovarao o saradnji dvaju Mešihata, sa posebnim osvrtom na izgradnju Islamskog centra u Ljubljani, koji je projekat stoljeća kako je istakao muftija Dudić obećavši da će se i muslimani Sandžaka uključiti u izgadnju ovog projekta.

U delegaciji Mešihata su bili i predsjednik Sabora dr. Enes-ef. Svraka i glavni imam Medžlisa IZ-e u Novom Sadu Fadil-ef. Murati.

Mešihat IZ u Sloveniji u svom sastavu ima 18 džemata, u svakom džematu po jednog imama. U svim mjestima džematski objekti su vlasništvu Islamske zajednice.