A+ A A-

Muftija Makić ugostio predstavnike Međureligijskog vijeća, Karitasa i USAID-a

Kako bi predstavili projekat „PRO-Budućnost“ predstavnici Međureligijskog vijeća, američkog Karitasa i USAID-a, posjetili su bihaćko Muftijstvo i tom prilikom razgovarali sa muftijom prof. Hasanom ef. Makićem o projektu kojeg ove tri nevladine organizacije provode na području 30 općina u Bosni i Hercegovini. Kada je riječ o Krajini, projektne aktivnosti će se provodit na području četiri općine: Sanski Most, Prijedor, Bosanski Novi i Bosanska Krupa, a uključit će mlade, nevladine organizacije, udruženja žena, vjerske zajednice, medije, različite nivoe institucija vlasti, što će doprinijeti boljem suživotu svih građana. Muftija Hasan ef. Makić je iskoristio priliku da goste upozna sa radom Muftijstva Bihać, području njegovog djelovanja i obrazovnim ustanovama koje se nalaze u njegovim okvirima, istaknuvši značaj Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću u procesu edukacije i osposobljavanja stručnih kadrova za širenje poruke mira, tolerancije i suživota.

02-12-2014-02-mu-bih-del-kar-us-1

Kako je istakao Goran Bubalo, šef Ureda CRS-a i član Mreže za izgradnju mira, najveća odgovornost u procesu pomirenja leži na političkim liderima, koji imaju obavezu da rade na kreiranju bolje budućnosti za mlade naraštaje.

“Ne želimo slušati govor mržnje, već želimo čuti poruke mira kojima poučava svaka religija. Ljudi su izgubili povjerenje u političare, a više su okrenuti vjerskim liderima. Upravo zbog toga mi smatramo da vjerske zajednice igraju važnu ulogu u kreiranju i jačanju mira” istako je Bubalo.

Na kraju posjete muftija Makić se zahvalio Igoru Kožemjakinu, koji je posjetio Muftijstvo ispred MRV-a, Goranu Bubalu ispred CRS-a i Mirjani Valjevac ispred USAID-a, posebno istaknuvši značaj i ulogu MRVI-a u procesu povratka i pomirenja, dodavši kako to za Islamsku zajednicu i Muftijstvo Bihać igra značajnu ulogu u njihovom radu i djelovanju na jačanju suživota i tolerancije među pripadnicima svih religijskih zajednica.

Fahrudin Vojić