A+ A A-

Potpisan Ugovor o nadzoru nad izvođenjem radova na ponovnoj izgradnji Aladže džamije u Foči

Aladža džamija je kulturno historijski spomenik Bosne i Hercegovine i kao takav podliježe posebnim propisima koji regulišu pitanje izgradnje odnosno rekonstrukcije objekata kao što je Aladža džamija. Ovo podrazumijeva i imenovanje kontinuiranog, svakodnevnog i neovisnog nadzora  koji je dužan da kontroliše ponovnu izgradnju Aladže džamije, te da se pobrine da građevinski materijal i izvedeni radovi zadovoljavaju zakonske propise. U tom kontekstu danas je na platou Aladža džamije upriličeno potpisivanje ugovora o obavljanju poslova nadzora nad izvođenjem radova na ponovnoj izgradnji Aladža džamije. Nakon provođenja procedure izbora najpovoljnijeg ponuđača posao nadzora povjeren je firmi Arhiplus doo iz Mostara. Potpisivanjem ugovora između Medžlisa IZ Foča i Arhiplus doo, ispunjeni su i posljednji preduslovi za neometano obavljanje poslova na ponovnoj izgradnji Aladža džamije.

Potpisivanju ugovora prisustvovale su sve zainteresirane strane, odnosno svi oni koji su uključeni u aktivnosti oko ponovne izgradnje Aladža džamije. U tom kontekstu prisutnima su se kratko obratili Salem ef. Ćemo, predsjednik Medžlisa IZ Foča, dr. Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije, Hamed ef. Efendić, predsjednik građevinskog odbora i Remzija ef. Pitić, goraždanski  muftija. Svi su zaista nadahnuto govorili o važnosti projekta i zadovoljstvu što je njima pripala čast da na određeni način doprinesu realizaciji ovog veoma važnog projekta.

Obzirom da su danas na platou Aladža džamije bili prisutni i predstavnici izvođača radova, Sama Inšat iz Turske, Bišina doo Mostar i Vilamont iz Jablanice, održan je zajednički sastanak gdje su dogovoreni određeni koraci koji će se poduzimati u narednom periodu, a koji se odnose na dobavljanje i ugradnju kamena. Također riječ je bilo i o tehničkim uslovima i procedurama koje je neophodno ispuniti u toku ponovne izgradnje Aladže džamije, a koje su u nadležnosti izvođača radova, investitora i nadzornog organa. Danas je također u prisustvu investitora održan i prvi sastanak između nadzora i firmi koje izvode građevinske radove.

Sporazumom između Vakufske direkcije i Direkcije vakufa Republike Turske dogovorena je realizacija projekta ponovne izgradnje Aladža džamije. Taj projekat predviđa ponovnu izgradnju Aladža džamije, šadrvana, ograde i imamske kuće. Danas smo mogli biti svjedokom kako radovi na izgradnji imamske kuće idu utvrđenom dinamikom gdje se na terenu može konstatovati da je urađeno dosta posla. Zemljani radovi su završeni, prizemni dio je izidan i jasno se može vidjeti da imamska kuća pored Aladža džamije dobija određene građevinske konotacije.

Također je započeto sa dovoženjem obrađenog kamena koji će se ugrađivati u Aladža džamiju i poslovi na ugradnji kamena će vjerovatno biti započeti naredne sedmice zavisno od vremenskih uslova.

  • 0101