A+ A A-

Kalesija: Svečanost povodom završetka radova prve faze izgradnje Mektebskog centra

U subotu, 29.11.2014. godine, Medžlis Islamske zajednice Kalesija upriličio je radno otvaranje Mektebskog centra. Svečanosti je prisustvovao i muftija tuzlanski mr. Vahid ef. Fazlović, kao i imami kalesijskih džemata, članovi IO MIZ Kalesija, vakifi i donatori Mektebskog centra, prijatelji Medžlisa, predsjednici džematskih odbora...

Izgradnja Mektebskog centra, s obzirom na cjelokupnu vrijednost ovog projekta, planirana je kroz više etape. Prva faza izgradnje je okončana a ona uključuje: kupovinu zemljišta (48 dunuma), raščišćavanje parcele na kojoj je predviđena izgradnja kompleksa, sanacija i dogradnja postojeće devastirane kuće, sanacija putne komunikacije, vodovodne i elektro-mreže, priprema i asfaltiranje poligona za sportske aktivnosti... Planirano vrijeme realizacije prve faze bilo je pet godina, ali je ista okončana nakon samo dvije i po godine. Tim povodom upriličeno je i radno otvaranje Mektebskog centra, koji je još uvijek daleko od finalne realizacije, ali su rezultati itekako vidljivi.

Nakon klanjanja podne-namaza u renoviranoj kući (koja u sebi sadrži mesdžid, abdestanu, restoran, učionicu, spavaone...) prisutnima su se obratili predsjednik Medžlisa IZ Kalesija i glavni imam. Predstavnici Medžlisa Kalesija su prisutne upoznali kako se došlo do ideje o izgradnji kompleksa, te kako se od ideje došlo do realizovanog. Video-zapis u slikama je najbolje oslikao kako je izgledalo zemljište na kojem je izgrađen kompleks i šta se uradilo u proteklom periodu.

Muftija tuzlanski, mr. Vahid ef. Fazlović, pohvalio je napor i trud Medžlisa IZ Kalesija na izgradnji Mektebskog centra govoreći da je mekteb srčika našeg odrastanja i odgoja. S toga je ova ideja vrijedna svake hvale i dalje podrške svih nivoa Islamske zajednice.

Nakon protokolarnog dijela svečanosti na sportskom poligonu proučena je dova, a mekteblije džemata Rainci Gornji (ujedno polaznici mekteba i škole fudbala Rainci Gornji) odigrali su prvu utakmicu na novosagrađenom poligonu.

Medžlis Islamske zajednice Kalesija se ovom prilikom zahvaljuje svim vakifima i donatorima Mektebskog centra koji su pomogli u dosadašnjoj izgradnji.

  • 0101