Promo banner

A+ A A-

Fetvai-emin dr. Enes ef. Ljevaković na tribini MIZ Bugojno

Medžlis IZ Bugojno je, pod motom „Vjera je savjet“, u petak 28. novembra nakon jacija-namaza u amfiteatru Kulturnog centra princeze Džewhere, organizovao druženje bugojanskih džematlija s fetvai-eminom prof. dr. Enesom Ljevakovićom koji obnaša i dužnost muftije sarajevskog. Veliki broj naših džematlija iskoristio je priliku i došao poslušati savjete ovog alima koji od 2005. godine odgovara na raznovrsna životna pitanja i izdaje fetve.

Druženje je bilo podijeljeno u tri dijela. U prvom su prisutni bili upoznati s osnovnom biografijom i bibliografijom prof. Ljevakovića, te dužnostima koje trenutno obavlja. U drugom dijelu je glavni bugojanski imam cijenjenom gostu postavio niz pitanja o idžtihadu, hanefijskom mezhebu, metodologiji donošenja fetvi, organizaciji Islamske zajednici, poslovima sarajevskog muftije itd. Bugojanske džematlije su uživale slušajući odgovore Fetvai-emina i dodatno se uvjerile da je Rijaset IZ u BiH na tu dužnost imenovao pravu osobu. U trećem dijelu pružena je prilika prisutnim džematlijama da i oni neposredno postavljaju pitanja prof. Ljevakoviću što su oni svesrdno iskoristili.

Na sva postavljena pitanja Fetvai-emin je biranim riječima odgovorio otklanjajući postojeće dileme i nejasnoće. Pozitivne reakcije džematlija jasan su signal da je Medžlis IZ Bugojno učinio još jedan hairli posao s kojim će se, ako Bog da, u narednom periodu nastaviti. 

Elvir Duranović

  • 0101