Promo banner

A+ A A-

U Muftijstvu zeničkom održano savjetovanje o izborima u Islamskoj zajednici

U subotu, 22. novembra 2014. godine, u Hotelu ''Zenica'' u Zenici, Ured muftije zeničkog organizirao je savjetovanje o izborima u Islamskoj zajednici, kojem su prisustvovali: muftija zenički, član Glavne izborne komisjije, predsjednik Okružne izborne komisije sa članovima, glavni imami, predsjednici i sekretari medžlisa Islamske zajednice sa područja Muftiluka zeničkog.

24-11-2014-mu-ze-sav-iz-1

Nakon što je selamio i zahvalio se svim prisutnim na odzivu, a posebno članu Glavne izborne komisije gosp. Elviru Mehiću i predsjedniku Okružne izborne komisije gosp. Rušti Mahmutefendiću, muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović govorio je o značaju izbora u IZ, o važnosti predlaganja kandidata i o karakteristikama propisanim Ustavom Islamske zajednice koje moraju imati kandidati.

Na kraju, muftija je posebno istakao da članovi Islamske zajednice sa pasivnim i aktivnim biračkim pravom bivaju birani i biraju članove Islamske zajednice.

Član Glavne izborne komisije upoznao je prisutne sa odlukama Glavne izborne komisije i izbornim pravilima.

24-11-2014-mu-ze-sav-iz-2

Predsjednik Okružne izborne komisije prezentirao je Odluku Okružne izborne komisije o provođenju izbornih radnji na području Okruga zeničkog.

Nakon provedene rasprave donesen je zaključak da se svi akteri izbornog procesa moraju pridržavati odluka GIK i OIK, a posebno termina provođenja izbora u Islamskoj zajednici, koje je odredila Glavna izborna komisija.