A+ A A-

Rožaje: Otvorena trideseta džamija

U organizaciji Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori, u rožajskom naselju Bandžovo brdo 15. novembra otvorena je nova džamija čiju izgradnju je finansirao Sadrija Sako Dacić, poznati donator, rodom iz ovog kraja koji već nekoliko decenija živi i radi u Njemačkoj. Otvaranju su prisustvovali Rifat-efendija Fejzić, reis Islamske zajednice u Crnoj Gori, izaslanik reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića IZ u BiH dr. Amir Karić, predstavnici iz  Turske i brojne ličnosti iz vjerskog i političkog života u Crnoj Gori.

“Želja nam je da ovaj objekat služi za okupljanje časnih vjernika i da se iz njega šalju dobre poruke, da svaki građanin koji živi na ovim prostorima, bez obzira kojoj vjeri pripada bude siguran od muslimana, da zna da mu neće doći ništa što ne bi želio da mu se desi. Isto tako, hoćemo da budemo sigurni i da Muslimani žele da imaju puno povjerenje u one građane koji pripadaju drugim vjerama i da se gradi i sačuva povjerenje, suživot i tolerancija”, rekao je Fejzić u svom obraćanju.

Dr. Amir Karić je govorio o ulozi džamije u životu muslimana naglasivši da su džamije učilišta života.

Govoreći o vezi između muslimana u BiH i Crnoj Gori dr. Karić je poručio da muslimane u BiH “žalosti sve što vas žalosti i da se radujemo svim vašim uspjesima”.

“Na koncu, nismo li mi jedno tijelo?”, zaključio je Karić, pozivajući se na predaje Poslanika, a.s.

Glavni imam Odbora IZ Rožaje Rejhan Hot kazao je da je ovo trideseta džamija na području odbora, od kojih su šest u užem dijelu grada.

 Prisutnima s obratio i donator Sadrija Dacić, koji je kazao da je prema preporuci reisa Fejzića odlučio izgraditi džamiju u ovom mjestu. Inače, prilikom predstavljanja vakifa Dacića, kojem je reis Fejzić uručio vakufnamu, objavljeno je kako su trenutno članovi bratstva Dacić najveći vakifi u Crnoj Gori.

  • 0101